Polędwiczki po chińsku

Polędwiczki po chińsku – składniki na 4 osoby

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • sól, pieprz, trochę słodkiej papryki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czerwone, słodkie, świeże papryki
  • ostra papryczka lub łyżeczka sproszkowanego chili jeśli ktoś lubi ostre potrawy (na dodaję szczyptę)
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • ew. biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm obranego, startego imbiru
  • 4 łyżki oleju

na sos:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru

do posypania – posiekany szczypiorek, kolendra lub pietruszka

Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki, na zapałkę, cebulę w kostkę, por w cienkie półkrążki. Zetrzeć na drobnej tarce imbir, rozgnieść czosnek.
Mięso okroić z białych błon. Pokroić w półplasterki. Osolić, opieprzyć, oprószyć papryką i mąką ziemniaczaną.
Składniki sosu zmieszać w miseczce.
Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju i dobrze rozgrzać.
Wrzucić paprykę, marchewkę, cebulę i por, smażyć mieszając 3 minuty na ostrym ogniu. Dodać starty imbir i czosnek, smażyć jeszcze minutę.
Przełożyć warzywa na duży talerz.
Do woka lub patelni wlać drugą łyżkę oleju i smażyć mięso 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać do mięsa warzywa, wlać sos, przemieszać wszystko razem podgrzewając jeszcze ok. 2 minuty. Posypać siekaną zieleniną.
Podawać z ryżem lub makaronem sojowym, soba lub innym.

Źródło Blog na talerzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *