Kurczak curry po indyjsku plus Justyny

Najprostsze curry Justyny:

Dwie puszki mleka kokosowego, puszka pomidorów i dowolne warzywa na patelni podduszone plus łyżka pasty curry. Podawać z ryżem.

 

Uwaga kuchnia indyjska szukaj na youtube serię VIREN GOTUJE.

Zamiast curry można dodać garam masala, ta przeprawa jest bardzo łatwo dostępna w Polsce. A smak takich potraw z garam masalę jest o wiele lepszy niż z curry.

1. Butter chicken

Butter chicken to rodzaj łagodnego, kremowego curry. Na ulicach Indii mówi się właśnie “Butter chicken”, zaś ta sama/podobna potrawa podawana w restauracji będzie nazywać się Murgh Mankhanawala.

Curry butter chicken. Uwagi techniczne.

Jeśli obejrzeliście film zauważycie, że p. Tapi dodaje do sosu mleko z orzechów nerkowca. Zrobił to dlatego, aby zagęścić sos ze względu na gotowanie na kuchni konwencyjnej (w restauracyjnej kuchni mają już normalny płomień), więc tego składnika nie trzeba dodawać.

W przepisie jaki dostałam w restauracji do marynowania mięsa wykorzystano mieszankę chat masala, zaś do samego curry – garam masala. Można użyć tylko tej ostatniej (garam masali) do obydwu zastosowań. W moim przepisie znajdziecie również proponowane przeze mnie zamienniki.

Receptura, którą znajdziecie dalej jest jedynie nieznacznie zmodyfikowana (na przykład dodałam odrobinę chilli) i jest bardzo zbliżona do tej restauracyjnej.

Polecam Wam zakupić zamiast pomidorów w puszce passatę z pomidorów czyli takie surowe, przetarte pomidory (nie nasz przecier). Sprzedają je w 400 g butelkach zazwyczaj, są niewiele droższe od pomidorów puszkowanych, natomiast curry jest wtedy super kremowe, nic nie trzeba przecierać ani blendować. Robiłam tak na próbę pierwszy raz i jest super!

Butter chicken – przepis na najłatwiejszy i najlepszy butterchicken

Składniki:

dla 2 bardzo głodnych osób, albo dla 4 głodnych nieco mniej

Na mięso i marynatę:

  • 500 g kurczaka pokrojonego w kostkę (ja lubię najbardziej podudzia bez kości, ale mogą być też piersi kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • w przepisie oryginalnym: 1 łyżeczka mieszanki chat masala, ja użyłam 3 łyżki czerwonej tandoori masala

Co najmniej 20 minut przed podaniem łączymy wszystkie składniki, wkładamy do lodówki i marynujemy. Można marynować przez całą noc.

Na sos curry:

  • 2 puszki pomidorów bez skórek, zmiksowanych (lub około 800g passaty pomidorowej)
  • kurczak z marynaty powyżej
  • 5-7 łyżek śmietany 30%
  • około 80g masła (tak z 5-6łyżek), w restauracji używają “zwykłego”, ja dałam klarowane
  • łyżeczka kminku rzymskiego (zmielonego)
  • łyżeczka liści kozieradki (pokruszonych)
  • łyżeczka garam masala, jeśli nie masz przypraw powyżej, sama garam da radę
  • chilli (dodałam około 1/4  łyżeczki, nie było w oryginalnym przepisie)
  • sól do smaku (tak 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do około 200 C. Mięso wyciągamy z marynaty (nie trzeba jej jakoś specjalne spłukiwać, może mieć na sobie trochę marynaty, byle nie “pływało” w jogrucie), wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 25 minut lub do czasu, aż będzie rumiane z wierzchu. Można to zrobić od biedy kilka godzin wcześniej. Możecie kurczaka również ugrillować (oryginalnie jest pieczony w specjalnym glinianym piecu tandoor). Jak Wam wygodniej.

Rozgrzewamy porządnie patelnię i wrzucamy pomidory. Jeśli używacie passaty możecie chcieć podgrzać ją przez około 10 minut, żeby nieco zgęstniała (nie jest to konieczne). Jeśli tego nie robimy to dodajemy do pomidorów od razu sól, 3 łyżki śmietany, mieszamy. Dodajemy przyprawy: kumin, kozieradkę, garam masalę, chilli i ciągle mieszamy. Smażymy przez około 5 minut na małym ogniu.

Wrzucamy upieczone kawałki kurczaka, dodajemy masło, gotujemy jeszcze przez 6-8 minut. Po tym czasie dodajemy chilli, resztę śmietany ciągle mieszając.

Curry jest praktycznie gotowe! Oczywiście warto sprawdzić smak, czy na pewno ma tyle ostrości czy skłonności ile Wam pasuje!

Podajemy z ryżem albo chlebkiem naan.

2. Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Przepis tutaj

3. Inna wersja z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietany kremówki (3 łyżki)
  • 1 papryczka chilli lub chilli w proszku
  • pół łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki curry w proszku lub 2 łyżeczki *czerwonej tajskiej pasty curry
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

*Czerwona pasta curry – zajmuje drugie miejsce pod względem ostrości zaraz za zieloną pastą curry. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli, która jest odrobinę mniej ostra, niż zielona.

Jak zrobić kurczaka curry

  1. Pierś kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
  2. W miseczce wymieszać posiekany drobno lub starty na tarce czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili (usunąć pestki!), starty imbir, sok z cytryny oraz łyżkę oleju. Tak powstałą marynatę wymieszać z kurczakiem i odstawić na 15 minut.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć do uzyskania złotego koloru.
  4. Następnie dodać curry, kurkumę i cukier. Wymieszać i smażyć przez około 2 minuty.
  5. Pod koniec smażenia wlać mleko kokosowe i poczekać, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie dodać śmietankę, wymieszać i gotować przez około 3-4 minuty. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
  6. Przełożyć na talerz i podawać solo, z ryżem lub kaszą bulgur.

Inny kurczak curry tutaj.

4. Viren gotuje – jak to robi Hindus

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *