Zrobiłam 10 lipca 2022 na tarasie w składzie Waldek, Iwona i Kamil S. Bardzo smaczne. Podałam razem, tzn. już przed podaniem wymieszane z makaronem, posypane parmezanem i zielonymi ziołami (bazylia, pietruszka, kolendra).
Makaron pappardelle 500 g – ilość idealna na 5 osób.
Sosu było więcej niż makaronu, ale idealnie. Makaron idealny do gęstego, ciężkiego sosu (nie chodzi o ciężki w sensie dla żołądka, tylko dużo go i duże kawałki, ciężki dla makaronu). Bo trudno też ratatuj nazwać sosem. To gęsta masa warzywna. Przy cienkim sosie 500 g mogłoby być za mało.
Składniki na 5 osób
- 2 papryki plus trochę słodkiej papryki w proszku
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 cebule
- puszka passaty pomidorowej
- czosnek podsmażony z cebulą
- oliwa / olej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
Warzywa kroję w sporą kostkę.
Na patelni podsmażam cebulę, dodaję czosnek, podsmażam. Przekładam do garnka.
Podsmażam paprykę z dodatkiem słodkiej papryki mielonej, przekładam do garnka.
Podsmażam bakłażana i cukinię i przekładam do garnka.
Na patelni podsmażam pomidory i przekładam do garnka.
W tym czasie ratatuj w garnku nie stoi jeszcze na gazie! Chodzi o to, że delikatne warzywa bardzo szybko się rozpadają, a tego nie chcemy. Więc teraz dodajemy jeszcze tymianku, ziół prowansalskich, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu i JEDEN RAZ wszystko mieszamy. Zapalamy gaz i dusimy 15 minut.
Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, zostawiamy sobie pół szklanki wody. Do wody, w której gotował się makaron, dajemy kroplę oliwy, garść parmezanu i po wymieszaniu wlewamy do makaronu z sosem. Tak robią Włosi.
Można dodać też rukoli, pomidorków koktailowych, szczypiorku.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.