Makaron z cukinią, serem i pieczarkami Oddaszfartucha

300 g makaronu

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 150 g boczku
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany słodkiej 18 lub 30 procent
  • żółty ser starty
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Boczek w kostkach smażymy, cebulę i pieczarki kroimy i dorzucamy do smażącego się boczku.

1 młodą cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy.

Wrzucamy do smażącej się masy 300 g SUROWEGO MAKARONU typu świderki, przyprawiamy i zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego i śmietaną.

Mieszamy, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.

Na końcu posypujemy garścią startego żółtego sera i natką pietruszki / bazylią. Mieszamy żeby ser się rozpuścił i podajemy.

 

 

x

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.