Frittata omlet po włosku plus omlety różne

Mniejsza o frittatę. Wyszła dobrze, pasowała do winka.

Klasyczny omlet francuski

Śniadaniowy omlet przygotowuje się z jajek, ubitych z mlekiem i podsmażonych na patelni z masłem i olejem. Po nałożeniu na niego dowolnych dodatków, omlet składa się na pół i wykłada na talerz. Najczęściej omlet przygotowuje się klasyczny, czyli czysty albo z szynką, serem, szpinakiem lub grzybami. Można dodać do niego dowolnych ziół, warzyw, sera i grzybów.

Omlet francuski – to omlety przygotowane z jajek. Jajka ścina się na patelni z masłem i pod koniec smażenia nakłada się na masę dodatki. Zwija lub składa na pół przed podaniem.

OMLET SOJOWY Z WARZYWAMI (2:44 minuta filmu)

  • marchew – 1 szt.
  • dymka – 1 szt.
  • por
  • czosnek – 1 ząbek
  • imbir
  • papryczka chili
  • kolendra – kilka gałązek
  • ser feta
  • jaja – 2 szt.
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sól
  • olej

https://youtu.be/UwjGLcHilAo

 

 

Omlet z rukolą, serem feta i pomidorami

Pomidorów nie miałam. Więc był bez pomidorów. Podałem z mini sałatą rzymską w sosie winegret. Białka ubiłam na pianę w kiciusiu. Bardzo smaczny, mimo że bez pomidorów.

Omlet ze szpinakiem, fetą/kozim serem i suszonymi pomidorami

2 jajka
łyżka pokruszonego sera feta
łyżka pokrojonych pomidorów suszonych
3-4 pomidorki koktajlowe
garść umytych i osuszonych  liści młodego szpinaku
kilka listków rukoli do dekoracji
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka ubić na puszystą masę, lekko osolić, wrzucić suszone pomidory, ser i liście szpinaku, wymieszać. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i smażyć powoli tak długo, aż jajka będą ścięte na wierzchu. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami rukoli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Omlet sojowy z warzywami

Jajka wbijamy do miski. Dolewamy sos sojowy i mieszamy (nie ubijamy). Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę masy i smażymy na małym ogniu. Gdy omlet się zetnie, wykładamy na połowę warzywa i pokruszoną fetę. Omlet zwijamy.

Frittata to rodzaj włoskiego omletu na pograniczu z jajecznicą.

Z frittatą komponują się najlepiej wyraziste smaki, takie jak gorgonzola, oliwki, suszone pomidory, ser kozi czy świeże zioła. Dużo słabiej wypadają mniej wyraziste składniki jak pieczarki. Do frittaty zazwyczaj dodajemy sery (gorgonzola piccante, mozzarella, feta czy też parmezan), warzywa i świeże zioła. Z ziół najbardziej lubimy rozmaryn, świetnie wypada w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami czy też włoskimi serami. Oczywiście zamiast rozmarynu można też dodać świeżą bazylię lub oregano.

Fritattę można robić ze szpinakiem, wędlinami, duszonymi porami (bez cebuli), pomidorami, cukinią, brokułami, zielonym groszkiem a nawet z ziemniakami lub makaronem.

Frittata moja w garnku Sammi

4 małe porcje, po ćwiartce koła na osobę. Czyli na 5 osób za mało, w ogóle mało.

Składniki:
– 8 średnich jajek
– 4 pełne łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera np. grana padano lub pecorino)
– 1 czerwona papryka
– 1 średnia cebula
– garść świeżych ziół, np. bazylii, natki pietruszki, oregano
– pieprz, sól, oliwa

DODAŁAM BAZYLII, OREGANO I KILKA POSIEKANYCH OLIWEK (tylko kilka, nie za dużo!) – wtedy PYCHA!

Wykonanie:

1. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Wrzucić warzywa na łyżce oliwy i podsmażyć aż lekko zmiękną.

2. Jajka wbić do miski, dodać parmezan, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Składniki połączyć widelcem lub rózgą kuchenną, jednocześnie starając się jak najlepiej ubić jajka.

5. Masę jajeczną wylać na podsmażone warzywa i wszystkie składniki wymieszać. Ponownie zmniejszyć ogień i smażyć frittatę pod przykryciem aż wierzch lekko się zetnie. Frittata po zdjęciu z ognia jest wysoka i puszysta, następnie lekko opada.

Ja smażyłam wg zaleceń garnka Sammi link. Czyli 3 minuty na dużym ogniu, rozgrzane naczynie, a potem 10 minut na średnim (ale skład jak wyżej, nie ten podany przez Sammi).

FRITTATA NR 1

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe

Złote proporcje:
– 6 jajek
– 1 duża szalotka lub zwykła cebula
– 5 cm kawałek pora
– 5 suszonych pomidorów
– garść czarnych i zielonych oliwek
– 1 ostra papryka
– 10 kaparów
– 50 g fety
– 50 g mozzarelli
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz

Źródło: blog www.zlotaproporcja.pl

FRITTATA NR 2

Prosta wersja na szybko:

  • opakowanie warzyw na patelnię Hortex
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 3%
  • 3 łyżki startego żółtego sera, najlepiej parmezanu
  • sól
  • pieprz cayenne
  • łyżka oleju

Użyj patelni, którą można nagrzewać w piekarniku. Podsmaż na niej warzywa przez kilka minut, aż zmiękną. Dopraw solą i odrobiną pieprzu cayenne. Jajka roztrzep z mlekiem i serem, lekko posól. Gotową masę jajeczną wylej na warzywa i smaż wszystko 5-8 min pod przykryciem. Patelnię włóż następnie do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 10 min. Gdy masa się zetnie, wyłóż ją na półmisek spodem do góry. Pokrój frittatę na trójkąty, podawaj z pokrojoną cebulką dymką i pomidorkami koktajlowymi.

 

x

Tu przykład frittaty amatorsko robionej na przykrytej patelni, bez zapiekania.

SKŁADNIKI: 6-8 jajek 50 g boczku wędzonego 5 plastrów sera 5-8 pieczarek 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek sól i pieprz

 

Omlet z warzywami według firmy Sammi. Żeby go wyjąć można złożyć na pół.

 

 

 

x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *