Gołąbki klasyczne moje
Mój własny przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Z podanych ilości składników wyszło mi 11 gołąbków.
Dla 4 osób w tym dwoje dzieci starcza na dwa obiady. Dzieci sobie po kawałku dołożyły i na drugi dzień już było bez dokładek, po 1 gołąbku.
Składniki
- główka kapusty (dużo zostaje)
- 800 dkg mięsa mielonego (zwykle 2 opakowania)
- przecier pomidorowy lub pulpa
- 2 cebule
- 200 g ryżu (2 torebki)
- 1-2 jajka
- sól, cukier, pieprz, pieprz ziołowy
- śmietana do zabielenia
Blanszowanie kapusty
Z głąba kapusty najpierw wyciąć mały stożek, potem głęboką dziurę. Rozebrać kapustę z liści w gotującej się wodzie. Trzeba każdy liść odrywający się w czasie gotowania chwycić szczypcami i wyjąć. Porwane liście zostawić – pójdą na dno garnka. Wodę, w której gotowała się kapusta zostawić – będziemy w niej dusić gołąbki i robić z niej sos.
Farsz
Gotujemy ryż twardawy, al dente, bo jeszcze będzie się dusił. Mielone mięso mieszamy z ryżem, wbijamy 1-2 jajka w zależności od ilości masy i konsystencji. Masę solimy, pieprzymy i dodajemy sporo pieprzu ziołowego.
Zawijamy
Liście kapusty przygotowujemy do farszu. Nie walimy twardych włókien młotkiem, tylko ostrym nożykiem ścinamy z zewnątrz grubą warstwę nerwów. Zawijamy mięso w liście kapusty.
Garnek
Na dno garnka kładziemy kilka liści kapusty, a na to podsmażoną cebulę. Układamy gołąbki w garnku – ciasno. Zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta, zostawiając trochę na sos. Dusimy na małym ogniu ok. 1-15 godziny. NIE ROZGOTOWAĆ! I podsmażać ostrożnie, nie rozgotować!
Sos pomidorowy
Kiedy gołąbki są prawie miękkie, czyli pod koniec duszenia, robimy sos. Wodę z kapusty (0,5-1 szklanki) mieszamy z koncentratem lub pulpą pomidorową, doprawiamy, lekko zabielamy śmietaną i zagęszczamy odrobiną mąki. Sosem zalewamy gołąbki w garnku, starając się odsunąć na chwilę gołąbki od ścianek garnka, żeby sos dotarł do dna garnka i zmieszał się z płynem, w którym duszą się gołąbki. Dusimy z tym sosem jeszcze około 10 minut i gotowe.
Gołąbki bez zawijania 1
Zrobiłam według poniższego przepisu (tylko kapusta niemłoda, zwykła biała). Udusiłam w garnku Sammi. Z 1 kg mięsa wyszło 16 sztuk. Były wyśmienite.
4 porcje
- 500 g mielonego
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 200 g młoda kapusta
- 600 ml bulion
- 200 g ryż w saszetkach
- 600 ml passata pomidorowa
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier
Sposób przygotowania:
- Na patelni z masłem i cebulą połącz młodą kapustę. Następnie dodaj bulion (200 ml) i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika dopraw do smaku solą.
Do mielonego dodaj ugotowany ryż i wcześniej przygotowaną młodą kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki.
Podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową i bulion (400 ml).
Następnie dodaj oregano, słodką paprykę i cukier.
Ponownie duś pod przykryciem (15-20 minut).
Gotowe gołąbki możesz podawać na liściu młodej kapusty. Smacznego
Gołąbki bez zawijania 2
Przepis ściągnęliśmy od Karola Okrasy
Składniki:
- 400 mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 szklanki posiekanej drobno kapusty
- 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Sos
- 1 butelka passaty pomidorowej lub puszka całych pomidorów plus łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- Łyżka masła
- Szczypta cukru
- Olej
Przygotowanie:
Gołąbki Maćka Jaśkiewicza !
- 500g mięsa mielonego np z indyka
1/2 małej główki kapusty białej
50g ryżu
1 białko
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, świeże zioła
4-5 ziemniaków
300ml bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
spray do smażenia
Do mięsa dodajemy białko , ugotowany ryż oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy małe klopsiki. Obsmażamy na patelni teflonowej lub z odrobiną sprayu do smażenia. Zdejmujemy z patelni
Kapustę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na tej samej patelni ze sprayem do smażenia podsmażamy ziemniaki i kapustę 3-5 minut mieszając. Następnie wkładamy wierzch klopsiki, całość zalewamy bulionem lub wodą.
Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu lekko mieszając.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, świeże zioła oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając.