Biała kapusta / chińska surówka z białej kapusty

BIAŁA KAPUSTA PO CHIŃSKU

Bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach.

Ma smakować tak jak w chińskich daniach. Jest wyśmienita. Może stać kilka dni i jest coraz lepsza i coraz delikatniejsza w smaku. Poniższa ilość składników to naprawdę ilość na główkę kapusty. U mnie było ok. 1/2 główki i musiałam odsączać powstały sos. Ale pyszna.

Piszą, że z braku octu ryżowego wymieszać 170ml wody i 80 ml octu spirytusowego 10%. sprawdzone, różnicy nie widać. Natomiast nie używać octu jabłkowego bo strasznie go czuć.

Nie miałem octu ryżowego, a ocet spirytusowy mi nie odpowiada… użyłem szklanki soku z cytryn zamiast octu i mucha nie siada.

Składniki

  • 1 poszatkowana biała kapusta
  • 2 grubo potarte marchewki
  • 1 szklanka octu ryżowego (250 ml)
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Do średniego rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju roślinnego, szklankę białego cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru oraz soli.

2. W dużym garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, dwie grubo starte marchewki oraz cztery zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.

3. Wymieszaną surówkę zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie surówka jest gotowa.

(przepis ze strony chinskieprzepisy.pl)

 

Kapusta słodko kwaśna jak w chińskiej restauracji:

Pół kg poszatkowanej białej kapusty, 2 starte marchewki, pół papryki w paseczki, cebula w piórka.

Wszystkie warzywa wymieszać z odrobiną soli.

Zrobić zalewę: pół szkl octu, pół szkl cukru, 1 łyżka soli. Zagotować. Dodać pół szkl oleju. Zalać warzywa. Wymieszać i przełożyć do słoika, dobrze ugnieść.

Najlepsza na drugi dzień.

BIAŁA KAPUSTA PO POLSKU

Kapustę poszatkować jak najdrobniej, im drobniej, tym łatwiej zmięknie.

Posolić i UGNIEŚĆ jak ciasto, żeby puściła soki!. Zostawić do zmacerowania na co najmniej godzinę! Wtedy jest mięciutka i pyszna.

Po godzinie odcisnąć ją z soku (partiami).

Dopiero wtedy dodać:

  • marchewkę
  • cebulę
  • jabłko
  • może być natka pietruszki

Przyprawiamy octem jabłkowym (lub podobnym) żeby kapustę UTRWALIĆ, musztardą, oliwą.

Można dodać łyżkę jogurtu wymieszanego z oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *