Turecka zupa kurczakowo paprykowo marchewkowa

Zupa jest rewelacyjna. Na koniec dodałam curry, imbir i kolendrę. Z curry i imbirem uważać, zwłaszcza z curry, w zasadzie psuje nie poprawia smak. Kolendra koniecznie.

4 udka z kurczaka ugotować wywar z pokrojoną cebulą i marchewką w talarki.

W drugim garnku podsmażyć na maśle z oliwą marchewkę startą na tarce na dużych oczkach i dwa ząbki czosnku. Dodać 2 posiekane cebule i posiekaną zieloną paprykę. Podlać wodą i poddusić to z 10 minut. W oryginale dodajemy na tym etapie 2 łyżki mąki.

Z wywaru wyjąć mięso. Wywar wlać do rondla z marchwią i papryką, włożyć mięso po usunięciu kości i garść surowego makaronu. Posolić, popieprzyć, dolać wody i pogotować 10 minut.

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.