Tajskie curry z warzywami

Najostrzejsza jest zielona pasta curry. Do jej przygotowania używa się zielonej papryczki chilli.

Średnio ostra jest czerwona pasta curry. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli.

Najłagodniejsza jest żółta pasta curry. Swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi jakim jest kurkuma.

Curry to potrawa, która nigdy się nie znudzi. Można ją dowolnie komponować dodając składniki, na które aktualnie ma się ochotę. Dzisiaj curry bez mięsa, z samymi warzywami. Użyjemy żółtej pasty, która jest najdelikatniejsza w smaku. Jeśli uznamy, że curry jest za mało ostre – dodamy na koniec papryczkę chili. Oczywiście podamy je z tajskim ryżem jaśminowym. (http://onemorethai.pl/curry-z-warzywami/#more-738)

UWAGA: Na zdjęciu są pałeczki, ale Tajowie nie jedzą pałeczkami, tylko łyżką i widelcem. Widelec trzymają w lewej ręce i nakładają nim na łyżkę trzymaną w prawej ręce, ale nie wkładają go do ust. Opcjonalnie jedzą ręką (prawą), zwłaszcza kleisty ryż, z którego robią kulki. Pałeczek używają rzadko, wyłącznie do potraw z makaronem pochodzących z Chin.

Składniki:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g żółtej pasty curry
  • 4 liście limonki Kaffir
  • 1 l mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 garście groszku cukrowego
  • ½ brokuła podzielonego na różyczki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ marchewki pokrojonej w cienkie plastry
  • bazylia tajska
  • szczypiorek
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • opcjonalnie szczypta cukru palmowego
  • Do podania: ugotowany ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W woku podgrzej olej, podsmaż czosnek drobno posiekany i pastę curry. Następnie wlej mleko i dodaj liście limonki Kaffir. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj marchewkę, brokuły i groszek cukrowy. Chwilę gotuj – dosłownie 3 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw sosem rybnym i sokiem z limonką. Na koniec dodaj bazylię tajską i szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *