Prawdziwa zupa cebulowa Menu Dorotki

SKŁADNIKI:

 

 

 

  • 2kg cebuli
  • 100g masła klarowanego
  • 60g białego cukru
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka – korzeń
  • ok 100g selera
  • 1,5l wody
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

 

Francuska zupa cebulowa

5 cebulRozgrzewająca zupa cebulowa
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
250 ml wytrawnego białego wina
1 litr bulionu wołowego (może być z kostki)
1 łyżeczka tymianku

bagietka
oliwa
ser żółty
słodka papryka

Cebulę posiekać na półtalarki. Na patelni o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulę. Smażyć na wolnym ogniu, przykrytą, ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Oprószyć papryką i mąką, wymieszać i dalej smażyć chwilkę. Wlać wino, wymieszać i smażyć, najlepiej przykryte, aż zostaną 3/4 płynu. W garnku zagotować bulion z tymiankiem i wlać do niego zawartość patelni, wymieszać. Gotować jeszcze ok. godziny.
Zrobić grzanki. Bagietkę pokroić w plastry i maczać w oliwie z obu stron. Ser zetrzeć na tarce, nałożyć na kromki, posypać papryka i zapiec w piecu, na kratce, aż ser się rozpuści a spód przyrumieni.
Podawać zupę z grzankami w środku.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.