A tu czekoladowe ze śliwkami
Na tortownicę 26 cm.
Składniki na rozczyn
1 szklanka ciepłego mleka – 250 ml
25 gramów świeżych drożdży lub 10-14 gramów suszonych
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto
500 gramów mąki pszennej – około 3 szklanki mąki
150 gramów cukru – około 3/4 szklanki
1 średnie jajko i 3 żółtka jajek
1/4 kostki masła – 50 g
szczypta soli
Składniki na kruszonkę i owoce
600 gramów śliwek
150 g mąki pszennej – niecała szklanka
100 g cukru – niecałe pół szklanki
100 g masła – pół kostki
Mleko lekko podgrzej a masło na ciasto drożdżowe roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Zacznij od szykowania rozczynu.
Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w misce. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.
A teraz składniki na ciasto.
Do naczynia przesiej 500 gramów mąki pszennej tortowej lub poznańskiej. Dodaj:
szczyptę soli, jedno jajko, trzy żółtka jajek, 150 g cukru, wlej 50 g roztopionego i przestudzonego masła. Na koniec wlej buzujący rozczyn.
Wymieszaj. Wyrabiaj 5 minut w mikserze z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski.
Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Boki i dno formy wysmaruj masłem. Jeśli boisz się, że ciasto po upieczeniu nie odejdzie z łatwością od brzegów formy, to tortownicę wyłóż dodatkowo papierem do pieczenia.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż śliwki.
Można wyłożyć inne owoce: maliny, jagody, borówki, truskawki o łącznej wadze 500 gramów lub też owoce z pestkami typu: morele, brzoskwinie o łącznej wadze 600 gramów.
Na ciasto rozłóż kruszonkę, którą warto przygotowywać sobie wcześniej w trakcie wyrastania ciasta. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz mój dokładny przepis – kruszonka.
To ciasto drożdżowe jest puszyste i lekkie, większe grudki kruszonki mogą spowodować lekkie zapadanie się ciasta pod koniec pieczenia. Ale ciasto będzie nadal wyrośnięte i idealnie dopieczone.
Formę z gotowym do pieczenia ciastem odstaw jeszcze na około 20 minut do wyrastania. Ciasto przy drugim wyrastaniu przed pieczeniem bardzo szybko rośnie. Możesz w tym czasie nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę z plackiem umieść na środkowej półce w piekarniku.
Piecz około 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli jest suchy, to ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Zablokuj drzwiczki rękawicą kuchenną. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a potem wyjmij ciasto z pieca.
Przepis: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.