Przepis mój, sprawdzony. Knedle wyszły bardzo dobre, ciasto smaczne, nie za grube.
Z 1,7 kg ziemniaków wyszło 40 knedli. Na obiad 4 osoby (ja nie jadłam) spałaszowały 28 knedli, w tym Jagoda zjadła sama ok. 6-7 knedli. Na drugi dzień zostało 12 sztuk. Czyli ilość akurat, jeżeli ma trochę zostać na drugi dzień lub będzie 5 osób.
Podałam obsmażone w bułce tartej na maśle z cukrem plus trochę śmietany.
Ziemniaki i mąka w proporcji 4:1 plus dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Śliwki posypałam trochę cukrem pudrem, ale bez tego można się obejść.
Poniżej patent jak dopasować ilość mąki do ziemniaków. Ziemniaki w misce kroimy (tzn. zaznaczamy) nożem na 4 ćwiartki. Jedną ćwiartkę wyjmujemy i kładziemy u góry, a powstałą dziurę zapełniamy mąką pszenną. Wtedy jest idealna ilość mąki w stosunku do ziemniaków. Do tego mąka ziemniaczana, niezależnie.
Z tych składników powinno wyjść ok. 40 knedli.
Składniki:
- 1 kg węgierek
- 1,7 kg ugotowanych ziemniaków
- około 0,6 kg mąki
- mąka ziemniaczana – ze dwie kopiaste łyżki
- 2 jajka, sól
- może być cynamon, gałka muszkatołowa
- Ziemniaki i mąka w proporcji 4:1 plus dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie tak zrobiłam jak pokazano na poniższym wideo.
Po ugotowaniu rozgrzać masło na patelni, dodać bułkę tartą, podsmażyć i włożyć do tego knedle. Potem na talerzu posypać cukrem.
Najnowsze komentarze