Jak gotuje ryż Nuno, że jest taki pyszny?
W dużym płaskim garnku / rondlu, nie w wysokim garnku!
- W dużym płaskim rondlu podsmaża na oliwie drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia.
- Wrzuca np. szklankę ryżu basmati, podsmaża chwilę, aż się zrobi szklisty. Zalewa podwójną ilością wrzącej wody – 1 szkl ryżu – 2 szkl wody. Soli i RAZ miesza, potem już nie miesza.
- Gotuje na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę.
Ostrożnie z wlewaniem wody bo bulgocze. Zwykle gotuje około 10 minut. Na 4 osoby około 1 szklanki ryżu.
Uwaga: cebula jest dla smaku, bez cebuli wyjdzie identycznie.
Ryż według Dorotki:
DWA razy tyle wody ile jest ryżu (w innej wersji 2,5 wody)
Np. szklanka ryżu – dwie szklanki wody. Dodajemy dwie łyżki oleju (i sól).
Na dno garnka wlać 2 łyżki oleju i mocno rozgrzać.
Kiedy olej jest rozgrzany tak, że wrzucone ziarnko skwierczy, wsypujemy do garnka cały ryż i mieszamy dokładnie z olejem.
Przez ok. 5 minut podsmażamy (podprażamy) ten ryż cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy sól i mieszamy.
Wlewamy wodę i raz mieszamy, a potem już nie mieszamy i zamykamy garnek pokrywką. Po około 10 minutach od zagotowania możemy zajrzeć do garnka. Robimy dziurkę w ryżu i patrzymy ile wody jest na dnie. Gotujemy tak długo, aż woda się całkowicie wygotuje i na dnie już nie będzie wody. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy żeby doszedł ze 3 minuty.
Gotowany w ten sposób ryż nigdy (!) nie będzie się przypalał i nie będzie przywierał dopóki w garnku będzie woda. Dlatego należy to sprawdzać i jak wody jest już na prawdę niewiele (na filmie dobrze widać to „niewiele”) – proszę wyłączyć ogień pod garnkiem – odczekać ok. 10 minut a ryż sobie tę resztę wchłonie.
To wideo poniżej trzeba przewinąć na około 9. minutę, wtedy widać jak ona gotuje ryż.
Najnowsze komentarze