Barszcz ukraiński

Składniki:

  • fasola jaś lub drobniejsza
  • kawałek boczku, wędzonki lub żeberek
  • cebula
  • włoszczyzna z kapustą
  • trochę kalafiora
  • trochę fasolki szparagowej
  • mogą być ze dwa ziemniaki
  • ze dwa buraki
  • zakwas buraczany
  • śmietana
  • sos pomidorowy / przecier
  • koper, sól, cukier, ocet, pieprz

Fasolę (jaś albo drobniejszą) namoczyć poprzedniego dnia.

Gotować fasolę, posolić, w dużej ilości wody, aż będzie pół miękka. Oczywiście ziele angielskie, liście laurowe, podpieczona cebula.

Można dodać kurczaka, boczku, wędzonych żeberek jeśli ma być niewegetariańska.

Kiedy fasola już dochodzi i jest prawie miękka, dodać do garnka włoszczyznę pokrojoną w słupki (tzn. trochę tej włoszczyzny, cała się nie zmieści, bez pora), trochę posiekanej białej kapusty, kilka różyczek kalafiora, trochę fasolki szparagowej i ze dwa buraki pokrojone w słupki. Można dodać ze dwa ziemniaki albo jakieś inne warzywko w niewielkiej ilości.

Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, aż wszystkie warzywa i oczywiście fasola będą miękkie.

Teraz dodajemy mniej lub więcej zakwasu buraczanego (ja daję gotowy ze sklepu) i trochę octu.

Potem dodajemy trochę przecieru pomidorowego.

Na koniec dodajemy gęstej śmietany i koperek.

Przyprawiamy octem, odrobiną cukru, sól, pieprz. Ma być słodko – kwaśno.

UWAGI:

Całe opakowanie fasoli = duży garnek zupy – na dwa dni na 5 osób. Jeżeli chcę mniej zupy, tzn. na jeden dzień dla 5 osób, lub na dwa dni na 3 osoby, to trzeba wziąć PÓŁ opakowania fasoli (które ma zwykle 400 g). I może lepiej drobniejszą niż fasola Jaś.

Bardzo dobrze jest dać garść świeżej fasoli szparagowej.

Dzieciom bardzo smakowała.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *