Humus sangria guacamola grissini – na upał

Parapetówa była 10 czerwca 2021. Upał.

Sangria: sok pomarańczowy pół na pół z białym winem. Dodać sok z cytryny, listki mięty i różne owoce – truskawki, kawałki arbuza, jabłka. Można wzmocnić wódką.

Tradycyjna hiszpańska sangria jest na czerwonym winie (sangre – krew).

Polega na połączeniu smaku owoców z winem. Niezbędna jest jeszcze gazowana woda. W Hiszpanii dodaje się popularną wodę sodową aromatyzowaną cytryną. Możemy zrobić podobny napój bazując na winie białym lub musującym, niekoniecznie wytrawnym. Wówczas będziemy mieć do czynienia z sangría blanca lub sangría de cava.

Przepis na tradycyjną, domową sangrię.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 brzoskwinie
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 60 ml ciepłej wody
  • 1-2 szczypty mielonego cynamonu
  • 100 ml mocniejszego alkoholu (np. koniak, cointreau)
  • 330 ml wody gazowanej
  • dużo kostek lodu

Wyciskamy sok z 1 pomarańczy oraz cytryny. Resztę owoców kroimy na cząstki i umieszczamy razem z wyciśniętym z cytrusów sokiem w dużym dzbanku. Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i powstałym syropem zalewamy owoce, dosypujemy cynamon. Do dzbanka dolewamy czerwone wino i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Przed podaniem do owoców z winem dodajemy mocny alkohol, gazowaną wodę, wsypujemy kostki lodu, mieszamy i podajemy.

Humus był wspaniały, z Biedronki. Tudzież guacamola (pasta z awokado). Humus najlepszy z pitą, ja podałam z nachosami, ale chyba lepiej z kawałkami świeżej pity, nie z chrupkami.

Paluszki grissini trudne do zrobienia, bo szynka się rwie. Trzeba skropić oliwą i obłożyć rukolą, a na końcu szynka prosciuta.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.