Parapetówa była 10 czerwca 2021. Upał.
Sangria: sok pomarańczowy pół na pół z białym winem. Dodać sok z cytryny, listki mięty i różne owoce – truskawki, kawałki arbuza, jabłka. Można wzmocnić wódką.
Tradycyjna hiszpańska sangria jest na czerwonym winie (sangre – krew).
Polega na połączeniu smaku owoców z winem. Niezbędna jest jeszcze gazowana woda. W Hiszpanii dodaje się popularną wodę sodową aromatyzowaną cytryną. Możemy zrobić podobny napój bazując na winie białym lub musującym, niekoniecznie wytrawnym. Wówczas będziemy mieć do czynienia z sangría blanca lub sangría de cava.
Przepis na tradycyjną, domową sangrię.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 brzoskwinie
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1 banan
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 1-2 szczypty mielonego cynamonu
- 100 ml mocniejszego alkoholu (np. koniak, cointreau)
- 330 ml wody gazowanej
- dużo kostek lodu
Wyciskamy sok z 1 pomarańczy oraz cytryny. Resztę owoców kroimy na cząstki i umieszczamy razem z wyciśniętym z cytrusów sokiem w dużym dzbanku. Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i powstałym syropem zalewamy owoce, dosypujemy cynamon. Do dzbanka dolewamy czerwone wino i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem do owoców z winem dodajemy mocny alkohol, gazowaną wodę, wsypujemy kostki lodu, mieszamy i podajemy.
Humus był wspaniały, z Biedronki. Tudzież guacamola (pasta z awokado). Humus najlepszy z pitą, ja podałam z nachosami, ale chyba lepiej z kawałkami świeżej pity, nie z chrupkami.
Paluszki grissini trudne do zrobienia, bo szynka się rwie. Trzeba skropić oliwą i obłożyć rukolą, a na końcu szynka prosciuta.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.