Cajun jambalaya kuchnia kreolska Nowy Orlean Luizjana

Kajeńska jambalya to w zasadzie ryż duszony z dodatkami, podobny do hiszpańskiej paelli czy włoskiego risotto. Dodajemy co mamy pod ręką, ale na pewno pomidory i sos tabasco. Najpopularniejsza jest z kurczakiem i chorizo. Ale na keto nie jadamy ryżu więc go usuwamy i zostawiamy resztę. Choć w zasadzie cajun jambalaya to odmiana nie zawierająca pomidorów.

  • cebula
  • papryka
  • czosnek
  • seler naciowy, mogą być też inne warzywa
  • pomidory, koncentrat pomidorowy
  • kiełbasa, np. chorizo albo szynka, raczej żeby było ostre, nie mdłe
  • może być kurczak
  • trochę bulionu
  • pieprz kajeński by się przydał
  • przyprawa kreolska by się przydała

Cebulę i paprykę wsypać na gorący olej, dodać 1 łyżkę wody i chwilę razem poddusić. Szynkę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Podsmażyć, poddusić. Mięso i wędliny dodać do warzyw, dołożyć też pomidory, koncentrat pomidorowy i sos tabasco.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.