Ciasto drożdżowe z kruszonką z Kitchenaid

Przepis z youtube z prezentacji Kitchenaid. Do dużej misy wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy 5 minut trzepaczką (rózgą) na 5-6 poziomie:

  • 200 ml letniego mleka 
  • 42 gramy drożdży
  • 100 gramów cukru

Teraz zdejmujemy misę z kiciusia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Po 10 minutach zakładamy misę na powrót zmieniając rózgę (trzepaczkę) na hak mieszający. Do zaczynu znajdującego się w misie dodajemy składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 cukry waniliowe
  • 500 g mąki typu 400-500
  • sól nie?

Mieszamy wszystko razem hakiem przez ok. 15 minut na prędkości 2, aż ciasto będzie odklejać się od ścianek. Powinno zejść z haka nie zostawiając śladów.

Po tym czasie zdejmujemy misę z kiciusia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W drugiej misie robimy tymczasem ciasto kruche na kruszonkę. Zmieniamy hak na mieszadło płaskie i mieszamy na programie 4 składniki: 

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 120 g zimnego masła
Po 10 minutach zmieniamy na chwilę mieszadło na hak i mieszamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na ok. godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone kruche ciasto szarpiemy na kawałki i rozsypujemy po całej powierzchni ciasta drożdżowego włożonego do blachy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
https://youtu.be/PSM9sdhuVz4
https://youtu.be/PSM9sdhuVz4
 
Polecane i wypróbowane przez Justynę:
zwykłe z kruszonką:
https://www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka?fbclid=IwAR0vTEOmrnDJQaIpZKM4cSI36O3c5v2Sm4D4xCwbwHnbAfVa3iuRZHunfLE
drożdżowe cytrynowe:
https://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowe-ciasto-cytrynowe-do-odrywania?fbclid=IwAR3hcF3iCBRupWz3_lIlKwxtPOiLVnBbKrjblbf9KxNHE1KxE8__5gBEOMg
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *