Przepis z youtube z prezentacji Kitchenaid. Do dużej misy wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy 5 minut trzepaczką (rózgą) na 5-6 poziomie:
- 200 ml letniego mleka
- 42 gramy drożdży
- 100 gramów cukru
Teraz zdejmujemy misę z kiciusia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po 10 minutach zakładamy misę na powrót zmieniając rózgę (trzepaczkę) na hak mieszający. Do zaczynu znajdującego się w misie dodajemy składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 2 cukry waniliowe
- 500 g mąki typu 400-500
- sól nie?
Mieszamy wszystko razem hakiem przez ok. 15 minut na prędkości 2, aż ciasto będzie odklejać się od ścianek. Powinno zejść z haka nie zostawiając śladów.
Po tym czasie zdejmujemy misę z kiciusia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W drugiej misie robimy tymczasem ciasto kruche na kruszonkę. Zmieniamy hak na mieszadło płaskie i mieszamy na programie 4 składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 120 g zimnego masła
Najnowsze komentarze