Babka wielkanocna Oddaszfartucha i KitchenAid

Babka wielkanocna, która nie jest sucha jak wiór ! jest wilgotna maślana i pyszna.

Zdjęcie jest z Pixabaja więc nie oddaje piękna tej baby, która w oryginalnym przepisie Tomka Strzelczyka polana jest polewą czekoladową. Wypróbujemy na Wielkanoc 2021, która jest za około 2 tygodnie.

SKŁADNIKI:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 200 g marcepanu (jest w Lidlu)
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek migdałowy

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70 proc.
  • 25 g masła
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *