Schab duszony w sosie musztardowym / miodowym

Gotuj z Kasią:

Idealnie pieczony schab w kremowym sosie musztardowym z nutą miodu.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki miodu
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml śmietanki kremówki (30%)
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty:
W misce wymieszaj musztardę Dijon, musztardę francuską, miód, czosnek, oliwę, tymianek, sól i pieprz.
Marynowanie schabu:
Natrzyj schab przygotowaną marynatą, dokładnie pokrywając cały kawałek mięsa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Pieczone mięso:
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion do naczynia i przykryj folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. W połowie pieczenia podlej mięso powstałym sosem, a na ostatnie 20 minut zdejmij folię, aby schab się zarumienił.
Przygotowanie sosu:
Po upieczeniu przelej sos z naczynia żaroodpornego do rondelka. Dodaj śmietankę kremówkę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Pokrój schab na plastry i polej ciepłym sosem. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi oraz ulubionymi warzywami.
Porady:
Aby mięso było bardziej soczyste, przed pieczeniem możesz obsmażyć schab na gorącej patelni ze wszystkich stron.
Sos można wzbogacić o łyżkę białego wina, aby nadać mu dodatkowego aromatu.

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Składniki – schab długo pieczony! (www.mniammniam.com)

1 kg schabu
2 białe cebule średniej wielkości
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
1 łyżeczka pszennej mąki
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
  1. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
  2. Obrane cebule pokrój na grube półplastry.
  3. Schab pokrój na kawałki o grubości 2 cm, lekko rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą – powinny tylko troszeczkę zwiększyć swoją powierzchnię 🙂
  4. Kawałki mięsa dopraw grubo zmielonym pieprzem i solą z obu stron.
  5. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżką oleju (mięso powinno być w jednej warstwie). Posmaruj pozostałym olejem.
  6. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
  7. Kiedy mięso się piecze, na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż, aż zacznie się szklić (2-3 minuty), wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
  8. Zestaw z ognia, dodaj oba rodzaje musztardy, wymieszaj.
  9. Podpieczone mięso wyjmij z piekarnika.
  10. Na mięso wyłóż cebulę i zalej bulionem. Ułóż kilka gałązek majeranku (lub posyp suszonym).
  11. Przykryj folią aluminiową (ale nie bardzo dokładnie, by sos mógł swobodnie parować).
  12. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj przez 2 i 1/2 godziny.
  13. Śmietankę wymieszaj z mąką – zrób to bardzo dokładnie, by nie było grudek.
  14. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wlej śmietankę z mąką, lekko potrząśnij formą, by śmietanka mniej więcej równomiernie rozłożyła się w naczyniu.
  15. Wstaw ponownie naczynie do piekarnika na 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  16. Podawaj z ziemniakami piure, buraczkami na ciepło i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *