Gotuj z Kasią:
Idealnie pieczony schab w kremowym sosie musztardowym z nutą miodu.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki miodu
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml śmietanki kremówki (30%)
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty:
W misce wymieszaj musztardę Dijon, musztardę francuską, miód, czosnek, oliwę, tymianek, sól i pieprz.
Marynowanie schabu:
Natrzyj schab przygotowaną marynatą, dokładnie pokrywając cały kawałek mięsa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Pieczone mięso:
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion do naczynia i przykryj folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. W połowie pieczenia podlej mięso powstałym sosem, a na ostatnie 20 minut zdejmij folię, aby schab się zarumienił.
Przygotowanie sosu:
Po upieczeniu przelej sos z naczynia żaroodpornego do rondelka. Dodaj śmietankę kremówkę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Pokrój schab na plastry i polej ciepłym sosem. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi oraz ulubionymi warzywami.
Porady:
Aby mięso było bardziej soczyste, przed pieczeniem możesz obsmażyć schab na gorącej patelni ze wszystkich stron.
Sos można wzbogacić o łyżkę białego wina, aby nadać mu dodatkowego aromatu.
Składniki – schab długo pieczony! (www.mniammniam.com)
1 kg schabu
2 białe cebule średniej wielkości
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
1 łyżeczka pszennej mąki
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 białe cebule średniej wielkości
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
1 łyżeczka pszennej mąki
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
- Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
- Obrane cebule pokrój na grube półplastry.
- Schab pokrój na kawałki o grubości 2 cm, lekko rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą – powinny tylko troszeczkę zwiększyć swoją powierzchnię 🙂
- Kawałki mięsa dopraw grubo zmielonym pieprzem i solą z obu stron.
- Przełóż do dużego naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżką oleju (mięso powinno być w jednej warstwie). Posmaruj pozostałym olejem.
- Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
- Kiedy mięso się piecze, na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż, aż zacznie się szklić (2-3 minuty), wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
- Zestaw z ognia, dodaj oba rodzaje musztardy, wymieszaj.
- Podpieczone mięso wyjmij z piekarnika.
- Na mięso wyłóż cebulę i zalej bulionem. Ułóż kilka gałązek majeranku (lub posyp suszonym).
- Przykryj folią aluminiową (ale nie bardzo dokładnie, by sos mógł swobodnie parować).
- Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj przez 2 i 1/2 godziny.
- Śmietankę wymieszaj z mąką – zrób to bardzo dokładnie, by nie było grudek.
- Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wlej śmietankę z mąką, lekko potrząśnij formą, by śmietanka mniej więcej równomiernie rozłożyła się w naczyniu.
- Wstaw ponownie naczynie do piekarnika na 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z ziemniakami piure, buraczkami na ciepło i zieloną sałatą.
Najnowsze komentarze