Schab duszony w sosie musztardowym

Składniki – schab długo pieczony! (www.mniammniam.com)

1 kg schabu
2 białe cebule średniej wielkości
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
1 łyżeczka pszennej mąki
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
  1. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
  2. Obrane cebule pokrój na grube półplastry.
  3. Schab pokrój na kawałki o grubości 2 cm, lekko rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą – powinny tylko troszeczkę zwiększyć swoją powierzchnię 🙂
  4. Kawałki mięsa dopraw grubo zmielonym pieprzem i solą z obu stron.
  5. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżką oleju (mięso powinno być w jednej warstwie). Posmaruj pozostałym olejem.
  6. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
  7. Kiedy mięso się piecze, na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż, aż zacznie się szklić (2-3 minuty), wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
  8. Zestaw z ognia, dodaj oba rodzaje musztardy, wymieszaj.
  9. Podpieczone mięso wyjmij z piekarnika.
  10. Na mięso wyłóż cebulę i zalej bulionem. Ułóż kilka gałązek majeranku (lub posyp suszonym).
  11. Przykryj folią aluminiową (ale nie bardzo dokładnie, by sos mógł swobodnie parować).
  12. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj przez 2 i 1/2 godziny.
  13. Śmietankę wymieszaj z mąką – zrób to bardzo dokładnie, by nie było grudek.
  14. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wlej śmietankę z mąką, lekko potrząśnij formą, by śmietanka mniej więcej równomiernie rozłożyła się w naczyniu.
  15. Wstaw ponownie naczynie do piekarnika na 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  16. Podawaj z ziemniakami piure, buraczkami na ciepło i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *