Składniki – schab długo pieczony! (www.mniammniam.com)
1 kg schabu
2 białe cebule średniej wielkości
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
1 łyżeczka pszennej mąki
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 białe cebule średniej wielkości
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
1 łyżeczka pszennej mąki
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
- Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
- Obrane cebule pokrój na grube półplastry.
- Schab pokrój na kawałki o grubości 2 cm, lekko rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą – powinny tylko troszeczkę zwiększyć swoją powierzchnię 🙂
- Kawałki mięsa dopraw grubo zmielonym pieprzem i solą z obu stron.
- Przełóż do dużego naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżką oleju (mięso powinno być w jednej warstwie). Posmaruj pozostałym olejem.
- Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
- Kiedy mięso się piecze, na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż, aż zacznie się szklić (2-3 minuty), wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
- Zestaw z ognia, dodaj oba rodzaje musztardy, wymieszaj.
- Podpieczone mięso wyjmij z piekarnika.
- Na mięso wyłóż cebulę i zalej bulionem. Ułóż kilka gałązek majeranku (lub posyp suszonym).
- Przykryj folią aluminiową (ale nie bardzo dokładnie, by sos mógł swobodnie parować).
- Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj przez 2 i 1/2 godziny.
- Śmietankę wymieszaj z mąką – zrób to bardzo dokładnie, by nie było grudek.
- Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wlej śmietankę z mąką, lekko potrząśnij formą, by śmietanka mniej więcej równomiernie rozłożyła się w naczyniu.
- Wstaw ponownie naczynie do piekarnika na 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z ziemniakami piure, buraczkami na ciepło i zieloną sałatą.
Najnowsze komentarze