Składniki (4 porcje):
- 500 g makaronu typu tagliatelle
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku (450 g)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- parmezan
- 2 łyżki sera mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Liście szpinaku rozmrażamy na sicie.
Na patelni przysmażamy na oliwie cebulę posiekaną w drobną kostkę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry. Ciągle mieszamy, aby czosnek i cebula się nie spaliły. Kurczaka kroimy w 1 centymetrowe kawałki i dorzucamy na patelnię, podsmażamy, aż nabierze koloru. Dodajmy szpinak, mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez przez około 10 minut. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać trochę wody z odcedzonego makaronu. Łączymy sos z makaronem i ścieramy na wierzch sporo świeżego parmezanu.
Przekładamy makaron na talerze. Gotowe porcje można skropić oliwą z oliwek i poprószyć całość dodatkową porcją parmezanu.
Przepis i zdjęcie: www.mojemakarony.pl
Najnowsze komentarze