Tagliatelle wstążki kurczak szpinak parmezan

Składniki (4 porcje):

  • 500 g makaronu typu tagliatelle
  • 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku (450 g)
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  •  parmezan
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Liście szpinaku rozmrażamy na sicie.

Na patelni przysmażamy na oliwie cebulę posiekaną w drobną kostkę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry. Ciągle mieszamy, aby czosnek i cebula się nie spaliły. Kurczaka kroimy w 1 centymetrowe kawałki i dorzucamy na patelnię, podsmażamy, aż nabierze koloru. Dodajmy szpinak, mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez przez około 10 minut. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy makaron. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać trochę wody z odcedzonego makaronu. Łączymy sos z makaronem i ścieramy na wierzch sporo świeżego parmezanu.

Przekładamy makaron na talerze. Gotowe porcje można skropić oliwą z oliwek i poprószyć całość dodatkową porcją parmezanu.

Przepis i zdjęcie: www.mojemakarony.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *