Szakszuka według Justyny:
Robisz najpierw coś jak sos do spaghetti – cebula, czosnek, pomidory i coś jeszcze np papryka, bakłażan, chorizo, szpinak. Plus przyprawy – ja daję kmin rzymski koniecznie.
Potem wbijam jajka na wierzch, jak sadzone, przykrywam pokrywką i czekam aż do się białko zetnie.
A, i też dobra posypana fetą pokruszoną. A dziś dałam parę listków mięty i też fajny smak.
Można dodać pomidory zwykłe i pomidory koktailowe równocześnie. Rukolę i bazylię, bekon, oliwki.
Dodaje się koniecznie kumin i świeżą kolendrę.
Szakszuka według Tomka Strzelczyka (najważniejszy kmin rzymski i kolendra)
1 pomidor (do wrzątku i obrać)
1 cebula pokrojona w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę
ząbek czosnku, kmin rzymski (kumin), kolendra, sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego (zawsze podsmażamy!)
Podlewamy trochę wody. Dusimy, odparowujemy wodę. Kładziemy kilka jajek. Dusimy dalej aż białka się zetną, a żółta pozostaną płynne. Posypujemy szczypiorkiem.
Można dodać szczyptę chilli, słodkiej papryki.
Szakszuka wg rozkoszny.pl
https://www.rozkoszny.pl/szakszuka-najlepszy-przepis-pod-sloncem/
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.