Pilaw z kurczaka z dynią i migdałami Kuronia

Składniki:

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Kurczak:

  • 750 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 375 ml bulionu z kurczaka
  • 600 g obranej dyni, pokrojonej w półksiężyce
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • ½ szklanki rodzynek
  • pieprz, sól

Ryż:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 300g ryżu basmati
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki płatków migdałów, lekko uprażonych

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Do marynaty dodaj kurczaka, dokładnie natrzyj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru, przełóż go na talerz. Na tą samą patelnie dodaj, bulion, koncentrat, dynię, miód i cynamon. Zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Na tak powstały sos połóż mięso, przykryj cytryną i rodzynkami. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, aż mięso przejdzie przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie, w głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, imbir i czosnek, smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj ryż, wymieszaj z resztą składników, wlej bulion i zagotuj. Przykryj, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, posyp kolendrą i migdałami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *