Składniki:
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- 1 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kurczak:
- 750 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 375 ml bulionu z kurczaka
- 600 g obranej dyni, pokrojonej w półksiężyce
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 laski cynamonu
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- ½ szklanki rodzynek
- pieprz, sól
Ryż:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- 300g ryżu basmati
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki płatków migdałów, lekko uprażonych
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Do marynaty dodaj kurczaka, dokładnie natrzyj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru, przełóż go na talerz. Na tą samą patelnie dodaj, bulion, koncentrat, dynię, miód i cynamon. Zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Na tak powstały sos połóż mięso, przykryj cytryną i rodzynkami. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, aż mięso przejdzie przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie, w głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, imbir i czosnek, smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj ryż, wymieszaj z resztą składników, wlej bulion i zagotuj. Przykryj, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, posyp kolendrą i migdałami.
Najnowsze komentarze