Ciasto piekę w keksówce, która też może być tortownicą, aby nie sięgać po całą blachę – nie miałbym żadnych oporów przed niekończącym się dokładkami.
Ciasto kruche z rabarbarem i tymiankiem
duża keksówka 11 x 30 cm lub tortownica 22 cm
- 1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki (100 g) cukru
- ½ łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła, pokrojone w małe kawałki
- 1 żółtko
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 3 łyżki płynnego miodu
1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Jeśli używana forma nie ma odpinanych rantów, wyłóż ją papierem do pieczenia (co umożliwi zwinne wyjęcie ciasta).
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj masło i zacznij je rozcierać między palcami do powstania sypkiego ciasta o konsystencji piasku. Dodaj żółtko, wymieszaj łyżką do połączenia. Uformuj dwie kule. Jedną z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Drugą wyklej formę, kawałek po kawałku. Piecz 10 minut, do wysuszenia. Wystudź całkowicie.
3. Rabarbar pokrój w 1cm kawałki (można go też obrać). Obtocz w skrobi ziemniaczanej i tymianku, a następnie miodzie. Wyłóż na wystudzony spód. Obsyp kruszonką (drugą częścią ciasta). Piecz 30 minut, do zarumienienia. Przestudź 15 minut, wyjmij z formy. Najlepiej smakuje ciepłe z lodami waniliowymi.
Rady/porady
Ciasto można przygotować z innymi owocami lub ich mieszanką: malinami, jagodami, brzoskwiniami, jeżynami, truskawkami. Wszystkie kochają tymianek!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.