To szarlotka z rodzaju przepisów szybkich, bezproblemowych, ale z efektem zaskoczenia tzw. “wow”, czyli takich, które lubimy najbardziej. Nie potrzeba tutaj robota kuchennego, a nawet miksera – wystarczą ręce i masło. Zamiast dusić jabłka, aż się rozpadną na papkę, lepiej je agresywnie skarmelizować na patelni, dzięki czemu zaostrzą swój smak. Rozpadną się bardziej podczas samego pieczenia.
Oczywiście możecie pominąć konfiturę różaną i dodać cynamon, ale uwierzcie, nie pożałujecie.
8 porcji
- 3 szklanki (360 g) mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 6 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
- 200 g zimnego masła + 2 łyżki do smażenia
- 1 duże jajko
- 1 kg jabłek ligol czy antonówka, obranych i pozbawionych trzonu
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki konfitury z płatków różanych / lub z gorzkich pomarańczy
- cukier puder
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę o wymiarach 15 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i sól.
3. Masło pokrój na małe kawałki. Dodaj je do mąki i rozetrzyj w palcach na drobną kruszonkę. Dodaj jajko i wymieszaj drewnianą łyżką lub rękami do połączenia. Jeśli ciasto zbytnio się sypie, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziła.
4. Resztę ciasta porwij na kawałki i wylep nimi spód formy. Wyrównaj za pomocą dłoni lub szklanki. Piecz, aż się lekko zezłoci, 15 – 20 minut. Wystudź całkowicie.
5. W międzyczasie pokrój jabłka na ósemki, a następnie na dużą kostkę (jak najbardziej nierówną). Rozgrzej resztę masła na dużej patelni na dużej mocy. Dodaj jabłka i pozostałe 3 łyżki cukru. Smaż je na dużej mocy, mieszając od czasu do czasu. aż się skarmelizują, 8 – 10 minut. Skrop sokiem z cytryny.
6. Wystudzony spód na szarlotkę posmaruj konfiturą różaną. Na nią wyłóż karmelizowane jabłka, a następnie pokrusz resztą ciasta. Piecz, aż się zarumieni, około 25 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Rady/porady
Jeśli lubisz bardziej deserowe smaki, zastąp konfiturę różaną konfiturą z gorzkich pomarańczy.
Przepis i zdjęcie z rozkoszny.pl
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.