Przepis i zdjęcie Marty Potoczek z bloga Leniwaniedziela.pl
Zalewam nim przeróżne owoce- zaczynam od wczesnego rabarbaru, potem dodaję truskawki, przechodze na morele, potem brzoskwinie, które z kolei ustępują miejsca śliwkom i jabłkom. W grudniu zwracam się do mojej zamrażarki i zaczynam proces od nowa.
PRZEPIS- BISZKOPT ZE ŚLIWKAMI
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej-tortowej 450
1 szklanka cukru
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka śliwek-czy dowonych owoców
cukier puder do posypania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ja używam z termoobiegiem). W mikserze ubij jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Gdy zrobią się jasne i ubite (po ok. 3 minutach) dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Rozetnij śliwki na pół, wyrzuć pestki. Układaj śliwki rozcięciem do góry. Piecz 35-40 minut, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.
I podobne od Oddaszfartucha:
I na koniec ciasto ze śliwkami z Kitchen Aid. Fajnie bo pokazują krok po kroku jak robić w kiciusiu.
https://www.kitchenaid.pl/recipes/ciasto-sliwkowe/vip
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.