Może zacznijmy od tego, że to jest sałatka do wina, przekąskowa, a nie do kotleta. Słodycz nadają jej rodzynki w zależności od tego, ile ich się doda. Ja nawet nie soliłam ani nie pieprzyłam, zero cukru, tylko łyżka majonezu i kropla cytryny. Sałatka ciężka, ciężkostrawna, bo wrzuciłam całe opakowanie mieszanki studenckiej.
Składniki sałatki Waldorf
- seler naciowy (4-5 łodyg)
- 1 jabłko
- 3/4 szkl. rodzynek
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- dają też winogrona
- trochę majonezu
- 1 łyżka cukru
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Seler naciowy, jabłko i orzechy wrzucamy do malaksera czyli szatkownicy i siekamy w grubą kostkę. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem i też dodajemy.
SAŁATKA WALDORF EWA WACHOWICZ
SKŁADNIKI
- 2 – selery
- 2 – jabłka
- sok z ½ cytryny
- garść rodzynków
- rukola lub mieszanka sałat
- kiść białych winogron bezpestkowych
- kilka orzechów włoskich
- pieprz kolorowy
- SOS
- 4 łyżki – majonezu
- sok z ½ cytryny
Selery obrać i pokroić w drobną zapałkę (najlepiej na szatkownicy z odpowiednią przystawką). Przełożyć na sitko i na chwilę zanurzyć we wrzątku. Odstawić, by warzywo odciekło.
Jabłka pokroić lub poszatkować na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Dodać zblanszowany seler i namoczone oraz odcedzone rodzynki.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć rukolę lub mieszankę sałat. Na rukolę dać jabłka z selerem i rodzynkami. Polać sosem majonezowym. Na sosie ułożyć winogrona przekrojone na pół oraz uprażone połówki orzechów włoskich. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
zdjęcie Ewy Wachowicz
———————————————————————–
SELER Z MARCHWIĄ
Seler naciowy musi być cieniutko pokrojony plus marchew. Oliwa itp.
Po zrobienia odstawić na pół godziny do lodówki.
Można zrobić z jabłkiem.
Najnowsze komentarze