Surówka z pora

Uwaga: jak poszatkowany por jest już w misce, można go zalać wrzącą wodą, odczekać 5 minut i odcedzić. Poniższe prezentacje są w wersji bez blanszowania.

Surówka z pora z dodatkami:

por z kiszonymi ogórkami

por z marchwią

por z marchwią i jabłkiem

por z jabłkiem

por z białą lub czerwoną kapustą i jabłkiem

por bez dodatków, tylko z majonezem/jogurtem

Po zrobieniu odstawić na 20 minut, wtedy por zmięknie.

SURÓWKA Z PORA EWY WACHOWICZ

SKŁADNIKI

  • 1 – duży por
  • 1 – marchewka
  • 1 – jabłko
  • 1 łyżka – soku z cytryny
  • SOS
  • 2 łyżki – majonezu
  • 2 łyżki – jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka – miodu
  • 1 łyżka – soku z cytryny
  • pieprz

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko umyć, naciąć i też zetrzeć na tych samych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dorzucić pora pokrojonego w półplasterki.

Majonez wymieszać z jogurtem. Posłodzić miodem. Przyprawić pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny. Przelać do surówki. Przykryć i odstawić do chłodu, by składniki się przegryzły.

 

zdjęcie Ewy Wachowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *