Uwaga: jak poszatkowany por jest już w misce, można go zalać wrzącą wodą, odczekać 5 minut i odcedzić. Poniższe prezentacje są w wersji bez blanszowania.
Surówka z pora z dodatkami:
por z kiszonymi ogórkami
por z marchwią
por z marchwią i jabłkiem
por z jabłkiem
por z białą lub czerwoną kapustą i jabłkiem
por bez dodatków, tylko z majonezem/jogurtem
Po zrobieniu odstawić na 20 minut, wtedy por zmięknie.
SURÓWKA Z PORA EWY WACHOWICZ
SKŁADNIKI
- 1 – duży por
- 1 – marchewka
- 1 – jabłko
- 1 łyżka – soku z cytryny
- SOS
- 2 łyżki – majonezu
- 2 łyżki – jogurtu naturalnego
- 1 łyżka – miodu
- 1 łyżka – soku z cytryny
- pieprz
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko umyć, naciąć i też zetrzeć na tych samych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dorzucić pora pokrojonego w półplasterki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Posłodzić miodem. Przyprawić pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny. Przelać do surówki. Przykryć i odstawić do chłodu, by składniki się przegryzły.
zdjęcie Ewy Wachowicz
Najnowsze komentarze