Moja wersja:
- czerwona kapusta poszatkowana skropiona octem – inaczej czernieje
- por
- cebula
- jabłko
- marchewka
Kapusta i por razem krótko zblanszowane. Dodać resztę składników. Przyprawić majonezem (bardzo mało, dosłownie łyżeczka na dużą porcję), sokiem z cytryny / octem, musztardą, cukrem.
Pan Adolf Kudliński daje do czerwonej kapusty tylko cebulę plus olej plus trochę octu plus sok z cytryny.
Magda ze skutecznie.tv uciera w moździerzu rozmaryn z solą i dodaje do kapusty i startego jabłka. Oto jej przepis:
Składniki na 4 osoby:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 500g)
- 1 dość duża gałązka świeżego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka jasnego octu winnego
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy
Kapustę szatkujemy i UGNIATAMY, żeby puściła soki!
Z gałązki rozmarynu oskubujemy tylko igiełki i razem z solą rozcieramy w moździerzu, aż oba składniki połączą się, dając sypką, zieloną sól. Dodajemy ją do kapusty i dokładnie mieszamy. Kapustę odstawiamy, żeby zmiękła. Nadmiar soku odciskamy.
Dodajemy starte jabłko, ocet winny i olej lub oliwę dokładnie mieszamy.
W wersji wypasionej z oddaszfartucha:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kukurydzy z puszki
- 4 łyżki jogurt grecki
- 20 g oliwy
- sól, pieprz , cukier do smaku
Najnowsze komentarze