Surówka z czerwonej kapusty por jabłko marchewka cebula

Moja wersja:

  • czerwona kapusta poszatkowana skropiona octem – inaczej czernieje
  • por
  • cebula
  • jabłko
  • marchewka

Kapusta i por razem krótko zblanszowane. Dodać resztę składników. Przyprawić majonezem (bardzo mało, dosłownie łyżeczka na dużą porcję), sokiem z cytryny / octem, musztardą, cukrem.

Pan Adolf Kudliński daje do czerwonej kapusty tylko cebulę plus olej plus trochę octu plus sok z cytryny.

Magda ze skutecznie.tv uciera w moździerzu rozmaryn z solą i dodaje do kapusty i startego jabłka. Oto jej przepis:

Składniki na 4 osoby:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 500g)
  • 1 dość duża gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy

Kapustę szatkujemy i UGNIATAMY, żeby puściła soki!

Z gałązki rozmarynu oskubujemy tylko igiełki i razem z solą rozcieramy w moździerzu, aż oba składniki połączą się, dając sypką, zieloną sól. Dodajemy ją do kapusty i dokładnie mieszamy. Kapustę odstawiamy, żeby zmiękła. Nadmiar soku odciskamy.

Dodajemy starte jabłko, ocet winny i olej lub oliwę dokładnie mieszamy.

W wersji wypasionej z oddaszfartucha:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki jogurt grecki
  • 20 g oliwy
  • sól, pieprz , cukier do smaku

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *