Surówka z buraków

Składniki na 4 osoby:

  • 1 mały/średni burak (surowy)
  • 2 duże marchwie
  • 2 średnie jabłka
  • 1 mały seler
  • 1/4 małej cebuli
  • 1 łyżka oleju lnianego (lub słonecznikowego lub z pestek winogron, w ostateczności biorę zwykły roślinny)
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 niepełna łyżka płynnego miodu (można ew. pominąć, ale fajnie pasuje;))
  • szczypta soli –do smaku
  • opcjonalnie: solidna szczypta cynamonu (do smaku)

Wszystkie składniki mają być surowe.

Buraki, marchew, seler, potem jabłko i cebulę siekamy w blenderze.

Posiekane warzywa i jabłka przekładamy do miski, dodajemy olej, sok z cytryny i miód oraz szczyptę soli. Można dodać cynamonu.

__________________________________________________

Obrane buraki ugotować, ostudzić. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraków i jabłek. Całość wymieszać i dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wg uznania. Odstawić na ok 30 min do lodówki.
Pasuje jako surówka do prawie każdego obiadu.

Inna wersja na wideo, chyba lepsza:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *