Składniki na 4 osoby:
- 1 mały/średni burak (surowy)
- 2 duże marchwie
- 2 średnie jabłka
- 1 mały seler
- 1/4 małej cebuli
- 1 łyżka oleju lnianego (lub słonecznikowego lub z pestek winogron, w ostateczności biorę zwykły roślinny)
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 niepełna łyżka płynnego miodu (można ew. pominąć, ale fajnie pasuje;))
- szczypta soli –do smaku
- opcjonalnie: solidna szczypta cynamonu (do smaku)
Wszystkie składniki mają być surowe.
Buraki, marchew, seler, potem jabłko i cebulę siekamy w blenderze.
Posiekane warzywa i jabłka przekładamy do miski, dodajemy olej, sok z cytryny i miód oraz szczyptę soli. Można dodać cynamonu.
__________________________________________________
Obrane buraki ugotować, ostudzić. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraków i jabłek. Całość wymieszać i dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wg uznania. Odstawić na ok 30 min do lodówki.
Pasuje jako surówka do prawie każdego obiadu.
Inna wersja na wideo, chyba lepsza:
Najnowsze komentarze