Sałatka z ogórków kiszonych / z kapusty kiszonej

Oddaszfartucha: surówka z kiszonej kapusty z kiszonymi ogórkami i druga wersja z pieczonymi burakami.

Surówka nr 1

3 średnie czerwone buraki, 300 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 jabłko, pęczek kopru, 100 ml oleju, sól, pierz do smaku

Surówka nr 2

300 g kiszonej kapusty, 3 średnie kiszone ogórki, 1 marchewka, 1 czerwona cebula dymka, 100 ml oleju, sól, pieprz, cukier do smaku

PONIŻEJ:

Super surówka z ogórków kiszony z jabłkiem w proporcjach pół na pół:

Bierzemy cztery ogórki kiszone i dwa jabłka (lepiej słodkie), ma ich być mniej więcej po równo. Plus trochę natki pietruszki.

Sól, pieprz, oliwa. DODAĆ MIODU i MUSZTARDY! Będzie cudownie słodkawa!

 

Druga wersja to tzw. sałatka szwedzka.

Świetna do duszonych mięs, kaszanki, wątróbki.

Składniki:

  • ogórki kiszone
  • trochę cebulki
  • koperek
  • cukier, sól, pieprz
  • oliwa

Można dodać trochę słodkiego sosu chili. Albo miodu.

Można dodać trochę marynowanej papryki.

Zamiast oliwy może być majonez.

Po zrobieniu odstawić na pół godziny, żeby się przegryzła.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *