Oddaszfartucha: surówka z kiszonej kapusty z kiszonymi ogórkami i druga wersja z pieczonymi burakami.
Surówka nr 1
3 średnie czerwone buraki, 300 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 jabłko, pęczek kopru, 100 ml oleju, sól, pierz do smaku
Surówka nr 2
300 g kiszonej kapusty, 3 średnie kiszone ogórki, 1 marchewka, 1 czerwona cebula dymka, 100 ml oleju, sól, pieprz, cukier do smaku
PONIŻEJ:
Super surówka z ogórków kiszony z jabłkiem w proporcjach pół na pół:
Bierzemy cztery ogórki kiszone i dwa jabłka (lepiej słodkie), ma ich być mniej więcej po równo. Plus trochę natki pietruszki.
Sól, pieprz, oliwa. DODAĆ MIODU i MUSZTARDY! Będzie cudownie słodkawa!
Druga wersja to tzw. sałatka szwedzka.
Świetna do duszonych mięs, kaszanki, wątróbki.
Składniki:
- ogórki kiszone
- trochę cebulki
- koperek
- cukier, sól, pieprz
- oliwa
Można dodać trochę słodkiego sosu chili. Albo miodu.
Można dodać trochę marynowanej papryki.
Zamiast oliwy może być majonez.
Po zrobieniu odstawić na pół godziny, żeby się przegryzła.
Najnowsze komentarze