Przed umyciem cykorię trzeba oczyścić z wierzchnich listków i wyciąć głąbik,
który jest gorzki. Moczenie w wodzie powoduje, że traci ona goryczkę.
SURÓWKA Z CYKORII ZE ŚMIETANĄ
3-4 cykorie, 2 jabłka, sól, cukier, sok z cytryny, 1 łyżka posiekanego
koperku, około 1/2 szklanki śmietany
Cykorie oczyścić umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki,
pokroić w cienkie talarki. Jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do
cykorii. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Koperek dodać do
śmietany, zalać surówkę.
SURÓWKA Z CYKORII ZE ŚMIETANĄ I MUSZTARDĄ
3-4 cykorie, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oleju, 1/3 szklanki śmietany, sól,
pieprz, cukier
Oczyszczoną cykorie, pozbawioną głąbika pokroić w cienkie talarki. Musztardę
dokładnie wymieszać z olejem, po czym stopniowo mieszać ze śmietaną.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Sosem tym zalać cykorię.
SURÓWKA Z CYKORII Z OLEJEM
3-4 cykorie, sok z cytryny, 1-2 łyżki oleju, sól, cukier, 1 pomidor
Oczyszczoną cykorię, pozbawioną głąbika pokroić na kawałki o długości ok. 1
cm, skropić
SURÓWKA Z CYKORII Z MARCHEWKĄ!
Tu pokazują, jak trzeba wyciąć głąb z cykorii, żeby nie była gorzka.
PRZEPIS NA CYKORIĘ NA CIEPŁO ZAPIEKANĄ Z JABŁKIEM
Prosty przepis na cykorię z jogurtem/majonezem i jak się z nią obchodzić, żeby nie była gorzka.
Najnowsze komentarze