Składniki na sałatkę:
- 2 piersi kurczaka – ok. 360 g
- sałata, lub mix sałat / rukola / szpinak baby / botwinka
- 1 krążek sera camembert
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki sezamu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki przyprawy curry
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz, olej
Składniki na sos:
- 2-3 czubate łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- Kurczaka pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Przyprawić. Mięso dokładnie otoczyć w przyprawach. Niech chwilę postoi.
- Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu i przesypać do miseczki.
- Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka na dużym płomieniu przez kilka minut (kurczak z zewnątrz ma się zarumienić, a w środku pozostać soczysty – więc nie należy go smażyć dłużej niż 6-8 minut). Usmażonego kurczaka przerzucić do miseczki z sezamem i dokładnie wymieszać, by mięso całe otoczyło się w ziarenkach. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.
- Na patelni zarumienić z obu stron na średnim ogniu ser camembert. Lekko go przestudzić, a następnie pokroić na mniejsze trójkąciki (na 8 lub więcej kawałków). Lub na odwrót – podsmażyć po pokrojeniu.
- Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos włożyć do miseczki i wymieszać.
- Na dużym talerzu wyłożyć mix sałat. Na nim poukładać kurczaka oraz kawałki sera camembert. Posypać suszoną żurawiną. Całość polać sosem (tuż przed podaniem).
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.