Sałatka pieczarkowa z jajkiem Marta Potoczek

ZROBIŁAM: i nie wiem, co w niej jest zachwycającego. Jajka z pieczarkami są mdłe i bez smaku. Dodałam jabłko, rzodkiewkę i sok z cytryny, trochę pomogło. Mogłam dodać oczywiście cebuli, ogórka itp., coś co dodaje więcej smaku, ale wtedy zaczęłabym robić sałatkę jarzynową, do której pieczarki są niepotrzebne, i nie o nią chodziło. Więc nie robimy więcej tej sałatki, chyba że mamy nadmiar pieczarek, żadnego pomysłu i jeszcze jakieś pozostałości w lodówce.

Przepis na sałatkę z pieczarek i jajek

  • 1 kg pieczarek pozbawionych nóżek
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • duży pęczek pietruszki
  • duży pęczek szczypiorku
  • mały słoiczek majonezu 170 ml
  • sól, pieprz

Pieczarki obgotuj w osolonej wodzie przez ok 10 min, zostaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno pietruszkę, szczypiorek. Posiekaj jajka i pieczarki w malutką kostkę. Dodaj majonez, sól i pieprz i wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 1-2 h.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.