Wersja z Kuchni Lidla Karola Okrasy:
SAŁATKA Z FASOLI
- 200 g czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki
- 50 g kukurydzy konserwowej
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z 1 limonki
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- cukier brązowy
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka świeżej kolendry
Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy.
Inna wersja
- 200 g żółtego sera
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka ananasów
- 1 por
- 1 mała czerwona cebula
- 3 czubate łyżki majonezu / jogurtu
- szczypta papryki ostrej mielonej
- sól, pieprz, listki kolendry/natki
- Ser i paprykę i ananasa pokroić w kostkę
- Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Pora pokroić w plasterki, przelać wrzątkiem i odcedzić.
- Cebulę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wstawić na pół/ godzinę do lodówki, żeby sałatka się przegryzła. Podać z natką pietruszki lub kolendrą.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.