- młoda cukinia 2-3 szt (700 gr)
- cebula 1 szt. (80-100 gr)
- koper, pietruszka 15-20 gr
- czosnek
- 2 goździki
- sól, cukier
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- 3 łyżki pieprzu
- ostra czerwona papryka 1/2 łyżeczki
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, dodać dodatki, odstawić na 20 minut.
Uwaga, ostra!
- kilka młodych ogórków
- kilka młodych cukinii
- 1 cebula
- garść koperku
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki musztardy (najlepiej ziarnistej)
- sok z pół / jednej cytryny
- sól
- ostra papryczka, ja dałam szczyptę chili
- kilka łyżek oleju (nie oliwy)
Pokroić ogóreczki i małe cukinie w paski, dodać cebulę i resztę składników. Wymieszać rękami z olejem. Wstawić do zamkniętego pojemnika na 2-4 godziny. Oczywiście wszystko surowe i ze skórką. Tomek Strzelczyk kroi w paseczki.
Sałatka pycha już po godzinie. Zrobiłam z normalnych ogórków, dużych i dużych cukinii, bo małych nie miałam. Zamiast ostrej papryczki wkroiłam zwykłą słodką paprykę (malutko) i dałam szczyptę chili (broń boże nie za dużo!). Jest dość ostra, więc może mniej dawać tego chili.
https://fb.watch/lEVg3HA8U1/
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.