Sałatka chrup chrup z cukinii i ogórka i cukinia marynowana 20 minut

  • młoda cukinia 2-3 szt (700 gr)
  • cebula 1 szt. (80-100 gr)
  • koper, pietruszka 15-20 gr
  • czosnek
  • 2 goździki
  • sól, cukier
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka ocet jabłkowy
  • 3 łyżki pieprzu
  • ostra czerwona papryka 1/2 łyżeczki

Cukinię pokroić w cienkie plasterki, dodać dodatki, odstawić na 20 minut.

Uwaga, ostra!

  • kilka młodych ogórków
  • kilka młodych cukinii
  • 1 cebula
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy (najlepiej ziarnistej)
  • sok z pół / jednej cytryny
  • sól
  • ostra papryczka, ja dałam szczyptę chili
  • kilka łyżek oleju (nie oliwy)

Pokroić ogóreczki i małe cukinie w paski, dodać cebulę i resztę składników. Wymieszać rękami z olejem. Wstawić do zamkniętego pojemnika na 2-4 godziny. Oczywiście wszystko surowe i ze skórką. Tomek Strzelczyk kroi w paseczki.

Sałatka pycha już po godzinie. Zrobiłam z normalnych ogórków, dużych i dużych cukinii, bo małych nie miałam. Zamiast ostrej papryczki wkroiłam zwykłą słodką paprykę (malutko) i dałam szczyptę chili (broń boże nie za dużo!). Jest dość ostra, więc może mniej dawać tego chili.

https://fb.watch/lEVg3HA8U1/

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.