Dużych grubych papryk mieści się w dużej brytfance 7-8 sztuk. W małej 4 sztuki.
Otwarte papryki trzeba w środku posolić i oblać oliwą, inaczej są niesmaczne.
Farsz: mięso mielone podsmażone z cebulą. Można dodać jajko, suszone pomidory, ryż, oregano.
Na wierzchu po nafaszerowaniu posypać serami. Podlać passatą, jakimś sosem pomidorowym.
NAJLEPSZE: sos arrabbiata lub mielone zrobione według przepisu berlińskiego:
5 LIPCA 2022
Dziś zapiekłam 14 sztuk niedużych, delikatnych, jasnozielonych papryk z Chorwacji (w dużej niebieskiej brytfannie mieści się ok. 14 sztuk)
Nadzienie:
- mielone 2 opakowania (ok. 500 g)
- cebula posiekana
- ryż ugotowany (ale nie za dużo! pół szklanki suchego ryżu)
- jajko, papryka słodka, sól, pieprz
- kilka suszonych pomidorów ze słoika razem z oliwą, w której się moczyły.
- puszka passaty
- ser żółty zwykły, może być feta
Odcinamy ok. 2 cm papryki od góry. Wydrążamy łyżką nasiona. Te kapelusze razem z ogonkiem potem zakładamy z powrotem na nadzianą paprykę.
Układamy w papryce dość ciasno farsz. Na czubku kładziemy gruby plaster pomidora, żeby nie był suchy. Na to kapelusz z ogonkiem. Stawiamy pionowo w dużej brytfannie, stawiamy na małym gazie, podlewamy puszką pomidorów passato, zakrywamy. Dusimy 1 godzinę na małym ogniu. Jak jest gotowe kładziemy na wierzchu plastry żółtego sera, może być feta.
Po powrocie z Rodos, gdzie jedliśmy pyszną, delikatną paprykę duszoną pani Ireny, zachciało nam się zrobić podobną w domu.
- 5-6 papryk otwartych u góry, lekko posolonych wewnątrz
- paczka mielonego plus 2 torebki ryżu ugotowanego al dente
Farsz podobny jak na gołąbki, dodałam do farszu trochę drobno posiekanej cebulki. Napełniłam nim papryki i umieściłam je CIASNO w brytfannie. Dolałam trochę wody z przyprawami i koncentratem. Dusiły się około godziny, wyszły mięciutkie. Na końcu duszenia dodałam do sosu puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę i trochę śmietany (podobnie jak do gołąbków).
Światek twierdzi, że są dobre (ja jadłam je tylko w zupie). Światek twierdzi, że są lepsze niż gołąbki tylko trzeba dawać więcej mięsa a mniej ryżu i że papryka zielona jest lepsza w smaku, bardziej wyrazista.
Ja dla siebie zrobiłam z tego zupę (dlatego nie smażyłam mięsa do farszu ani cebuli, nie podgrzałam mielonej papryki na tłuszczu, a może wtedy byłyby smaczniejsze).
Najnowsze komentarze