Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Dużych grubych papryk mieści się w dużej brytfance 7-8 sztuk. W małej 4 sztuki.

Otwarte papryki trzeba w środku posolić i pokropić oliwą, inaczej są niesmaczne.

Składniki:

6 papryk
100 g ryżu
500 g mielonego
cebula
4 ząbki czosnku
250 g sera mozzarella
2 pomidory / lub z puszki / passatę / suszone
3 łyżki koncentratu pomidorowego
garść siekanego szczypiorku
olej do smażenia
1 łyżeczka oregano

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki słodkiej papryki,

1/3 łyżeczki pieprzu

1/3 łyżeczki ostrej papryki

Mielone mięso dać na patelnię z zrumienioną cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy. Zamieszać, smażyć 10 minut. Dodać posiekane pomidory, koncentrat, szczypiorek, ugotowany ryż.

Gdy farsz ostygnie dodać poszarpanej mozarelli, trochę zostawić na koniec. Mozarella dobrze skleja farsz.

Na wierzch po nafaszerowaniu też dać mozarelli. Dusić, nie dodawać już sosu pomidorowego, tylko na dno trochę wody, żeby się nie przypaliły.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *