Proporcje dla 4 – 6 osób (około 3 litrów kapusty). Do zasmażonej kapusty można dodać skwareczek lub drobno pokrojonego boczku i jeść z czarnym chlebem.
- 2-3 główki młodej kapusty zależnie od wielkości
- 4 spore cebule
- 100 g masła oleju
- 2 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz,
- ocet, cukier do smaku
- pęczek koperku
- Kapustę szatkujemy i zalewamy wodą, dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Powinna być bardzo miękka.
- Cebule smażymy na patelni a potem dosypujemy trochę mąki i podsmażamy zasmażkę. Gdy się zrumieni dodajemy ją do kapusty, tak, aby zgęstniała.
- Kapustę podgrzewamy z zasmażką przez kilka sekund, żeby zabulgotała, dodajemy koperek.
- Najważniejsze – doprawiamy solą, octem i cukrem, żeby była słodko-kwaśna.
Zdjęcie: www.slaskiesmaki.pl
Najnowsze komentarze