Czerwona kapusta duszona modra

Czerwona kapusta duszona modra wg przepisu Olgi Smile. UWAGA, 1 GODZINĘ PO UGOTOWANIU KAPUSTA NIE POKROPIONA OCTEM ROBI SIĘ CZARNA!!

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju
• 2 szklanki wody
• 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu, sól, pieprz
• 3 łyżki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej

PRZYGOTOWANIE

1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści i drobno szatkuję wycinając głąba.
2. Cebule obieram, kroję w drobną kostkę razem z czosnkiem i podsmażam na 4 łyżkach oleju.
3. Do garnka wrzucam kapustę, dodaję cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solę, doprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dolewam wino.
4. Na suchej patelni podsmażam mąkę, dodaję 6 łyżek oleju i robię zasmażkę. Dodaję do kapusty.
5. Próbuję. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku solą, pieprzem.

UWAGA: pod koniec duszenia dodałabym jabłka i trochę żurawiny.

WERSJA MOJA jak każe JULIA CHILD w książce gotuj z Julią – Julia Child:

Czerwona kapusta duszona – dusić wystarczy 10-15 minut. Robiłam bez wina. Miód można zastąpić cukrem. Dodałam kminku i listek laurowy. Bez zasmażki.

Julia dusi cebulę czerwoną, nie białą. Na 4 szklanki czerwonej kapusty daje 1 szklankę cebuli, 1 kwaśne jabłko, 2 łyżki octu winnego, ząbek czosnku, liść laurowy, łyżeczka kminku, łyżeczka cukru, sól, pieprz, trochę wody. Dusi ok. 10 minut pod przykryciem trochę mieszając, aż woda wyparuje.

Kapusta wyszła bardzo dobra w smaku. Rzecz w tym, że podawałam ją z duszoną piersią kaczki czyli kaczką duszoną w sosie miodowo – musztardowo – piwnym i mają one podobne smaki – zarówno kaczka jak i modra kapusta smakują słodkawo miodowo. Potrzebny kwaśny ogórek do tej kaczki.

I to błąd. Duszoną kapustę, słodkawo – miodową lepiej byłoby podać ze zwykłą pieczenią wieprzową i ziemniakami.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *