Brukselkę trzeba obrać z brzydkich liści i obciąć głąb, a w środku gdzie był głąb trochę naciąć. Wtedy będzie się równo gotowała. Następnie wstawić na godzinę do zamrażalnika – wtedy nie będzie gorzka.
Do gotowania dodać masła i trochę cukru – to złagodzi nieprzyjemny smak i zapach.
Brukselka nie lubi oleju! Trzeba smażyć na maśle. Do masła można dodać trochę oliwy, żeby obniżyć temperaturę.
Brukselka zapiekana z serem na jarzynkę
- brukselka
- masło, oliwa,cukier,sól
- ser żółty
Najpierw ugotować al dente z dodatkiem masła, soli i cukru. Potem podsmażyć na maśle plus oliwa. Potem włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec.
Oczywiście można dodać inne warzywa, np ziemniaki, makaron itp.
vv
Najnowsze komentarze