Brukselka zapiekana z serem i sposób na brukselkę

Brukselkę trzeba obrać z brzydkich liści i obciąć głąb, a w środku gdzie był głąb trochę naciąć. Wtedy będzie się równo gotowała. Następnie wstawić na godzinę do zamrażalnika – wtedy nie będzie gorzka.

Do gotowania dodać masła i trochę cukru – to złagodzi nieprzyjemny smak i zapach.

Brukselka nie lubi oleju! Trzeba smażyć na maśle. Do masła można dodać trochę oliwy, żeby obniżyć temperaturę.

Brukselka zapiekana z serem na jarzynkę

  • brukselka
  • masło, oliwa,cukier,sól
  • ser żółty

Najpierw ugotować al dente z dodatkiem masła, soli i cukru. Potem podsmażyć na maśle plus oliwa. Potem włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec.

Oczywiście można dodać inne warzywa, np ziemniaki, makaron itp.

 

 

vv

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *