Sałatka curry z kukurydzą, ananasem i ryżem

Sałatka curry Justyny / mamy

Sekretny przepis od babci Krysi! Justyna u niej kiedyś jadła i poprosiła o przepis. A to był przepis z jakieś Tiny czy innej gazety.

Co potrzeba:

  • 3 torebki ryżu, czyli ok. 300 g
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka ananasa
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółta papryka

SOS

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z pół cytryny
  • 4 łyżki soku z ananasa (z puszki)
  • sól, biały pieprz

Ugotować ryż, przestudzić, przelać zimną wodą. Do ryżu dodać olej i curry.

Składniki sosu wymieszać, dodać. Dodać kukurydzę, ananasa pokrojonego, paprykę pokrojoną w kostkę. Można dać trochę mniej lub więcej kukurydzy, ananasa, można pominąć paprykę. Najważniejszy sos. Sos jest genialny. Można na koniec doprawić, dodając więcej każdego ze składników sosu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *