Burrito plus naleśniki a la burrito z mięsem

Przepis na burrito z mięsem mielonym – składniki (2 porcje):

– 2 tortille

– ok. 300 -350 g mięsa mielonego

– pomidor

– średnia czerwona cebula (posiekana)

– 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

– 2 łyżki kukurydzy z puszki

– pół oczyszczonej czerwonej papryki

– pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

– 2 łyżeczki oregano

– kilka listków sałaty lodowej

– dla smaku: sól, pieprz, kmin rzymski.

Przepis na burrito z mięsem mielonym – sposób przygotowania:

Paprykę pokrój na małe paseczki, a pomidora w kostki.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, dodaj przyprawy. Gdy się podsmaży, dodaj cebulę, pomidora i paprykę, a po chwili czerwoną fasolę i kukurydzę. Na osobnej patelni podgrzej placki, wyłóż na nie listki sałaty i mięso z warzywami. Zawiń. Dla smaku możesz urozmaicić przepis na burrito, np. dodając sos pomidorowy lub czosnkowy.

Burrito to danie kuchni meksykańskiej, bardzo popularne również w Stanach Zjednoczonych. Moja wersja farszu przypomina właśnie burrito ze Stanów – w Meksyku burritos są małe i zawierają jeden lub dwa składniki.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • połowa papryczki chilli
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • 4 tortille

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Do cebuli dorzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzucamy kukurydzę i fasolę. Na końcu dodajemy przecier i przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Farsz nakładamy na tortillę, którą zawijamy w kulon lub składamy w kopertę. Tortillę podsmażamy na suchej patelni grillowej lub na grillu.

Naleśniki wytrawne a la meksykańskie burrito na szybko

Farsz

  • mięso mielone, wieprzowo-wołowe, garmażeryjne – 500 g
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka – szczypta
  • papryka czerwona – 0,5 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • papryczka chili – 0,5 szt.
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • oregano – szczypta
  • kukurydza – 0,5 puszki
  • fasola czerwona – 0,5 puszki
  • kolendra – 0,5 pęczka
  • limonka – 1 szt.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę mielonej ostrej papryki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy. Dodajemy wodę, odparowujemy. Doprawiamy suszonym oregano. Wrzucamy na patelnię kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec do farszu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i skórkę startą z połowy limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *