Przepis na burrito z mięsem mielonym – składniki (2 porcje):
– 2 tortille
– ok. 300 -350 g mięsa mielonego
– pomidor
– średnia czerwona cebula (posiekana)
– 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
– 2 łyżki kukurydzy z puszki
– pół oczyszczonej czerwonej papryki
– pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
– 2 łyżeczki oregano
– kilka listków sałaty lodowej
– dla smaku: sól, pieprz, kmin rzymski.
Przepis na burrito z mięsem mielonym – sposób przygotowania:
Paprykę pokrój na małe paseczki, a pomidora w kostki.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, dodaj przyprawy. Gdy się podsmaży, dodaj cebulę, pomidora i paprykę, a po chwili czerwoną fasolę i kukurydzę. Na osobnej patelni podgrzej placki, wyłóż na nie listki sałaty i mięso z warzywami. Zawiń. Dla smaku możesz urozmaicić przepis na burrito, np. dodając sos pomidorowy lub czosnkowy.
Burrito to danie kuchni meksykańskiej, bardzo popularne również w Stanach Zjednoczonych. Moja wersja farszu przypomina właśnie burrito ze Stanów – w Meksyku burritos są małe i zawierają jeden lub dwa składniki.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- połowa papryczki chilli
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- 4 tortille
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Do cebuli dorzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzucamy kukurydzę i fasolę. Na końcu dodajemy przecier i przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Farsz nakładamy na tortillę, którą zawijamy w kulon lub składamy w kopertę. Tortillę podsmażamy na suchej patelni grillowej lub na grillu.
Naleśniki wytrawne a la meksykańskie burrito na szybko
Farsz
- mięso mielone, wieprzowo-wołowe, garmażeryjne – 500 g
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka – szczypta
- papryka czerwona – 0,5 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- papryczka chili – 0,5 szt.
- przecier pomidorowy – 2 łyżki
- oregano – szczypta
- kukurydza – 0,5 puszki
- fasola czerwona – 0,5 puszki
- kolendra – 0,5 pęczka
- limonka – 1 szt.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę mielonej ostrej papryki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy. Dodajemy wodę, odparowujemy. Doprawiamy suszonym oregano. Wrzucamy na patelnię kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec do farszu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i skórkę startą z połowy limonki.
Najnowsze komentarze