Cudowna duszona cebula mojego taty
Udusić cebulę, lekko osolić. Koniec.
Cebula duszona po polsku
Włożyć półtalarki cebuli na rozgrzany tłuszcz, krótko bez rumienienia – podsmażyć, a następnie podlać niepełną szklanką wody, dodać sól i przyprawę „Jarzynka”, dusić do miękkości. Odmienny rodzaj tej smakowitej potrawy można uzyskać dodając pomidory obrane ze skórki lub przecier czy koncentrat albo pokrojone lub starte jabłko czy też uprzednio namoczone suszone śliwki lub połówki śliwek świeżych. Można również zalać każdy rodzaj duszonej cebuli (pod koniec duszenia) śmietaną w ilości 0.5 szkl..
Cebula duszona z pieczarkami
Na 5 dużych cebul ok. 25 dag pieczarek
Poddusić cebulę, potem dodać pieczarki, sól, pieprz, cukier, ocet.
CEBULA Z PIECZARKAMI TOMKA STRZELCZYKA ODDASZFARTUCHA
- 500 g pieczarek
- 6 średnich cebul
- 3 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- tymianek
- 75 ml białego wytrawnego wina
- 2 średniej mocy papryczki chili
- sól , pieprz do smaku
Cebula duszona z selerem
Składniki:
- 3 duże cebule
- 1 średni seler
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebule pokroić w grube plastry. Selera na plastry grubości ok. 0,5 cm, a potem w słupki. Smażyć cebulę na oleju na małym ogniu 20 minut. Powinna być miękka, szklista i lekko złocista. Następnie dodajemy selera i dalej pod pokrywką dusimy razem ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale jędrny. Dolewamy sos sojowy, doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako jarzynkę do obiadu.
Przepis i zdjęcie pochodzi z:
http://sio-smutki.blogspot.com/2018/03/jarzynka-do-obiadu-cebula-z-selerem.html#more
Najnowsze komentarze