Cebula duszona z selerem na ciepło

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 1 średni seler
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebule pokroić w grube plastry. Selera na plastry grubości ok. 0,5 cm, a potem w słupki. Smażyć cebulę na oleju  na małym ogniu 20 minut. Powinna być miękka, szklista i lekko złocista. Następnie dodajemy selera i dalej pod pokrywką dusimy razem ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale jędrny. Dolewamy sos sojowy, doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako jarzynkę do obiadu.

Przepis i zdjęcie pochodzi z:

http://sio-smutki.blogspot.com/2018/03/jarzynka-do-obiadu-cebula-z-selerem.html#more

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *