Podstawowa wersja boczniaków to podsmażone w paskach na maśle klarowanym z solą, pieprzem i zieleniną (pietruszka, koperek czy posiekany świeży szpinak).
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub rukoli/koperku
- sól i pieprz
Odciąć z boczniaków grube nóżki tak aby zostały same kapelusze.
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić boczniaki obsmażyć je z obu stron na złoto.
Wyjąć podsmażone boczniaki na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu a patelnię opłukać i wytrzeć do sucha.
Wrzucić na patelnię boczniaki, wyciśnięty czosnek i masło, dodać soli i pieprzu podsmażyć chwilkę, uważając aby się nie przypaliło, sprawdzić czy są odpowiednio słone i nakładać na talerz posypując zieleniną. Dobre ze świeżym chlebkiem.
Najnowsze komentarze