Placki jogurtowe z truskawkami na 4 osoby
- 800 g jogurtu naturalnego (dałam 2 duże opakowania greckiego)
- 4 jajka
- 4-5 łyżki oleju / masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g truskawek
Wyszły super, smaczne, delikatne, świetnie się smażyły. Na nas i dwoje dzieci akurat starczyło (ale na styk).
Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy olej. Mieszamy rózgą. Potem dodajemy suche składniki: proszek do pieczenia, cukier puder i mąkę. Mieszamy. Połowę truskawek kroimy w plasterki i dodajemy do masy, resztę kładziemy na smażone placki po odwróceniu na drugą stronę. Całość lekko mieszamy.
Smażymy nakładając po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażymy z obu stron na średnim lub małym ogniu. Po odwróceniu na drugą stronę kładziemy kilka plasterków truskawek. Placki podajemy z gorącym sosem truskawkowym (kilka truskawek z cukrem udusić w rondelku).
Proste racuchy z jogurtem
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jogurt naturalny rozcieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Jabłko bez skórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na bibule. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Tu oddaszfartucha:
Inne racuchy od Grzegorza z Mniammniam
- 3 i 1/3 szklanki mąki (50 dag)
- 3 jajka
- 3 szklanki zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem lub maślanką)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soli
- 4-5 twardych i najlepiej kwaśnych jabłek
- olej do smażenia (około 1 szklanki)
- cukier do podania
- Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie kawałki.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, zsiadłe mleko i sól. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt gęsta dolej mleka lub wody. Odstaw na 5 minut.
- Masę wymieszaj ponownie, dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie łyżką.
- Na patelnię wlej półcentymetrową warstwę oleju. Rozgrzej go dość silnie. Układaj łyżką niewielkie i płaskie placki i smaż na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony do zrumienienia. Staraj się tylko raz przewracać racuchy. Przekładaj je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W trakcie smażenia trzeba będzie uzupełnić olej, wlewaj go na patelnię bez racuchów i chwilę podgrzej, przed nałożeniem następnej porcji racuchów (w przeciwnym razie, położone na zbyt zimny olej, wchłoną go za dużo).
- Podczas smażenia, bacznie obserwuj racuchy – smażone na zbyt gorącym oleju mogą się spalić w środku, a pozostać surowe w środku, smażone zaś zbyt długo na za zimnym oleju, będą tłuste i ciężkie. Tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę, jeśli włożona porcja ciasta od razu zacznie się smażyć i olej wokół placka będzie żwawo bąbelkować.
- Odsączone racuchy podawaj z cukrem, świeżymi owocami (truskawkami, malinami, jagodami, borówkami) lub konfiturami.
Od Dorotki – Składniki
- 800 dkg jabłek
- 200 g mąki tortowej typ 450
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- sól, pół łyżeczki proszku do pieczenia (klasyczna wersja jest na drożdżach)
Najnowsze komentarze