Oddaszfartucha
A niżej pieczarkowa z dodatkiem świeżej kapusty
- 4-5 marchwi
- 2 pietruszki
- może być por
- 2-3 cebule
- 500-700 g pieczarek może być nawet więcej
- 600-800 g ziemniaków
- sól i pieprz, listki laurowe, ziele angielskie
- kilka łyżek oleju lub masła
- pietruszka lub koper
- śmietana
- trochę gałki muszkatołowej
- Marchew, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić w plastry.
- W garnku lub na patelni podsmażyć cebule na tłuszczu. Dodać starte jarzyny i przesmażyć kilka minut.
- Warzywa i pieczarki przełożyć do garnka i dolać ok. 3 litrów wody. Doprawić listkami, zielem, solą oraz pieprzem.
- Gotować około 25-30 minut.
- Gdy warzywa są miękkie do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wyłączyć zupę. Doprawić śmietaną i w razie konieczności jeszcze solą oraz pieprzem.
Najnowsze komentarze