Zupa parzybroda z ziemniakami

Zupa parzybroda z ziemniakami to jedna z prostszych zup, gotowana głównie zimą. Większość osób gotuje zupę parzybrodę wiosną i wczesnym latem z młodej kapusty, a ja na odwrót. Gotuję ją, kiedy jak to się mówi, nie mam co do gara włożyć, a kapusta akurat jest w domu, bo mąż przyniósł za dużo.

Wersja tłusta na wywarze ze skrzydełek z kurczaka ze słoninką i zasmażką. Bez włoszczyzny.

  • paczka skrzydełek z kurczaka z wolnej hodowli.
  • kilka garści białej kapusty
  • ziemniaki
  • słonina
  • cebula, kilka sztuk
  • łyżka mąki (w wersji tłustszej, w chudszej bez mąki, czyli bez zasmażki)
  • sól, pieprz, pół główki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe

Gotuję wywar z kurczaka z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych i wrzucam 1 podpaloną na małym palniku kuchennym cebulę.

Z gotowego wywaru wyjmuję skrzydełka i studzę je w osobnym naczyniu. Do garnka wrzucam kilka garści posiekanej białej kapusty i gotuję 10 minut, potem dodaję kilka garści ziemniaków pokrojonych w kostkę i gotuję następne 15 minut. Na patelni przysmażam na tłuszczu ze dwie cebule i dodaję łyżkę mąki. Taką zasmażkę wlewam do garnka. Dodaję trochę skwarek przysmażonych ze słoninki i czosnek a także wrzucam trochę mięska z tych skrzydełek z kurczaka, które wcześniej wyjęłam z zupy (kostki usuwam).

Wersja chudsza

Może być zupełnie wegetariańska, bez kurczaka, tylko kapusta na wodzie, ziemniaki i cebula zasmażona na odrobinie oleju, żeby trochę tego tłuszczyku jednak było.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *