Zupa jarzynowa

Jarzynowa kalafior + brokuł + fasolka szparagowa oddaszfartucha:

  • 1 l rosołu/bulionu/wody
  • 150 ml śmietanki 30 proc
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1/2 brokuł
  • 2 marchewki, pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki,
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g groszku cukrowego
  • liście laurowe, sól, pieprz do smaku

 

Na 5 litrów zupy

  • 6 marchwi
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 4 łyżki masła lub oliwy
  • 1 czubata łyżka syropu klonowego, cukru lub miodu
  • do zabielenia 300 ml słodkiej śmietany
  1. Obieram marchew, pietruszkę, cebule i ziemniaki. Ścieram na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszkę. Ziemniaki kroje w kostkę, cebule drobno siekam.
  2. W garnku na tłuszczu podsmażam posoloną cebulę, gdy będzie złota dodaję marchew i pietruszkę. Podsmażam razem przez około 15 minut, często mieszam, żeby się warzywa nie przypaliły. Dolewam wodę. Zagotowuję.
  3. Do zupy dodaję soczewicę i ziemniaki. Przykrywam i gotuję 15 minut. Pod sam koniec gotowania dosypuję makaron. Oczywiście czas jego gotowania zależy od gatunku. Ja miałam bardzo drobny w kształcie włosa, który był ugotowany po 3 minutach.
  4. Wyłączam gaz pod zupą. Dodaję śmietanę lub mleko, trochę soli i łyżkę cukru lub syropu klonowego. Doprawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *