Jarzynowa kalafior + brokuł + fasolka szparagowa oddaszfartucha:
- 1 l rosołu/bulionu/wody
- 150 ml śmietanki 30 proc
- 1/2 średniego kalafiora
- 1/2 brokuł
- 2 marchewki, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki,
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g groszku cukrowego
- liście laurowe, sól, pieprz do smaku
Na 5 litrów zupy
- 6 marchwi
- 1 duża pietruszka
- 2 średnie cebule
- 5 dużych ziemniaków
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 4 łyżki masła lub oliwy
- 1 czubata łyżka syropu klonowego, cukru lub miodu
- do zabielenia 300 ml słodkiej śmietany
- Obieram marchew, pietruszkę, cebule i ziemniaki. Ścieram na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszkę. Ziemniaki kroje w kostkę, cebule drobno siekam.
- W garnku na tłuszczu podsmażam posoloną cebulę, gdy będzie złota dodaję marchew i pietruszkę. Podsmażam razem przez około 15 minut, często mieszam, żeby się warzywa nie przypaliły. Dolewam wodę. Zagotowuję.
- Do zupy dodaję soczewicę i ziemniaki. Przykrywam i gotuję 15 minut. Pod sam koniec gotowania dosypuję makaron. Oczywiście czas jego gotowania zależy od gatunku. Ja miałam bardzo drobny w kształcie włosa, który był ugotowany po 3 minutach.
- Wyłączam gaz pod zupą. Dodaję śmietanę lub mleko, trochę soli i łyżkę cukru lub syropu klonowego. Doprawiam.
Najnowsze komentarze