Zupa gulaszowa

Gulaszowa wg Oddaszfartucha:

  • 1 kg wołowiny lub karkówki / wieprzowiny
  • 4 cebule
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 600 g ziemniaków
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g wędzonego boczku lub wędzonych żeberek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oregano
  • 2,5 l wody lub bulionu
  • 1 łyżka smalcu
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Mięso pokrojone w kostkę i boczek podsmażamy, zrumieniamy. Wsypujemy łyżkę słodkiej papryki. Wrzucamy pokrojoną cebulę i dalej smażymy. Wlewamy trochę czerwonego wina.

Pokroić trochę włoszczyzny, papryki i czosnku. Dorzucić do garnka, dodać resztę przypraw.

Zalewamy wodą.

Dusimy około 2 godzin, ale po 1 godzinie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Solimy i gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu. Jak ziemniaki się rozgotują, to nic nie szkodzi.

Do miseczki wbiajmy jajko, szczyptę kwaśnej śmietany, sól, pieprz. Rozbijamy trzepaczką, po czym stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Kładziemy łyżką kluski do zupy.

Na końcu natka pietruszki i kleks śmietany.

 

 

przepis na ok. 2 litry zupy
przepis na Zupa gulaszowa
włoszczyzna
1 liść laurowy, ziele angielskie
ok. 30 dkg mięsa wołowego, pokrojonego na cienkie paseczki
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 papryka
1 duży ziemniak
ząbek czosnku
papryka słodka
szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu cayenne
szczypta majeranku
sól, pieprz

Gotujemy z włoszczyzny wywar – obrane warzywa kroimy na pół i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim aż będą bardzo miękkie. Warzywa wyrzucamy. Ewentualnie można zastąpić wywar kostką rosołową.
Mięso powinno być pokrojone na małe kawałki, ja kupuję mięso na boeuf strogonow. Na patelnie wlewamy oliwę, rozgrzewamy i sypiemy na nią słodką paprykę w proszku (to klucz do sukcesu!). Mieszamy, aby połączyła się z oliwą i na to wrzucamy partiami umyte, posolone i popieprzone mięso. Smażymy aż będzie całkiem usmażone, wrzucamy do wywaru i czynność powtarzamy z resztą mięsa. Na oliwie smażymy również posiekaną drobno cebulę i paprykę, i wrzucamy do zupy. Ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do zupy. Dodajemy pomidory, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawiamy. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje, składniki się połączą, a ziemniaki nie będą surowe.
Dobra na drugi, trzeci dzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *