Zupa grzybowa

Grzyby dowolne, zwykle kupuję na targu świeże maślaki, koźlaki, podgrzybki, co jest, około pół kilo świeżych grzybów.

Proporcje na 4-5 osób na 2 dni. Jagodzie nie smakowała.

  • 500 g świeżych grzybów lub ok. 50 g suszonych
  • rosół lub wywar z warzyw lub kostka bulionowa najlepiej grzybowa
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków, cebula
  • śmietana, natka
  • może być makaron

PRZYGOTOWANIE

1. Gotuję rosół lub wywar warzywny – lub kostka rosołowa. W sumie rzucam na wodę małą marchewkę i pietruszkę, posiekane i gotuję słabiutki wywar.
2. Grzyby świeże siekam na małe kawałeczki (suszone muszą się moczyć i zmięknąć), podduszam na maśle dosłownie 2 minuty.
3. Dodaję grzyby do wywaru plus cebula przypieczona na gazie lub na suchej patelni.
4. Grzyby się gotują, w międzyczasie dodaję surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Można dodać ugotowanego drobnego makaronu. Kiedy ziemniaki są miękkie to grzyby też są dawno gotowe i można kończyć.

5. Zaprawiam śmietaną, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *