Zupa fasolowa z pomidorami i czosnkiem

Składniki:

  • 500 g białej fasoli (mogą być 2 puszki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez 3–4 minuty.

Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, aż zacznie pachnieć.

Dodaj pokrojoną marchewkę i seler. Podsmaż warzywa przez 3–4 minuty, mieszając.

Wlej bulion, dodaj pomidory, fasolę, tymianek, oregano, sól i pieprz.

Gotuj zupę na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki dobrze się połączą.

Na koniec możesz zblendować część zupy, by uzyskać kremową konsystencję – lub pozostawić w wersji rustykalnej.

Podawaj gorącą, posypaną świeżą pietruszką i skropioną oliwą.

UWAGI: dałam 500 g fasoli, za dużo, gęsta prawie jak fasolka po bretońsku, ale jest smaczna. Dać mniej fasoli na te proporcje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.