Składniki:
- 500 g białej fasoli (mogą być 2 puszki)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez 3–4 minuty.
Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Dodaj pokrojoną marchewkę i seler. Podsmaż warzywa przez 3–4 minuty, mieszając.
Wlej bulion, dodaj pomidory, fasolę, tymianek, oregano, sól i pieprz.
Gotuj zupę na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki dobrze się połączą.
Na koniec możesz zblendować część zupy, by uzyskać kremową konsystencję – lub pozostawić w wersji rustykalnej.
Podawaj gorącą, posypaną świeżą pietruszką i skropioną oliwą.
UWAGI: dałam 500 g fasoli, za dużo, gęsta prawie jak fasolka po bretońsku, ale jest smaczna. Dać mniej fasoli na te proporcje.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.